Nevladine organizacije: Ponestaju sredstva za program deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom

Države koje još uvijek raspolažu sredstvima ne mogu ih koristiti za prilagodbu svojih programa ili služenje novih klijenata, što čini nužnim ponovno financiranje programa što je brže moguće

 

Sredstva za financiranje popularnog Medicaid programa koji premješta osobe s invaliditetom iz skupih institucija u kuće i život u zajednici rapidno nestaju.

Skupine za zagovaranje osoba s invaliditetom potiču dionike da pozovu donositelje zakona da daju podršku zakonu koji bi ponovno odobrio program Money Follows the Person (Novac prati osobu, op. a.). Od osnutka prije više od deset godina, program je pomogao oko 75.000 ljudi da napuste staračke domove ili posredničke ustanove za skrb u korist vlastitog stana ili malog grupnog doma.

Dan Berland, voditelj savezne politike za Nacionalnu udrugu državnih ravnatelja službi za osobe s invaliditetom u Aleksandriji u Virginiji, izjavio je kako program štedi novac i poboljšava kvalitetu života sudionika.

"Na primjer, ljudima je lakše biti zaposlen", kaže Berland.

"Izlaženjem u zajednicu na aktivnosti počinju graditi čitav niz odnosa. To im daje veći osjećaj sreće, prihvaćanja i dobrobiti", zaključuje Berland.

Program je službeno završio u rujnu 2016., a Berland je izjavio da je šest država već ostalo bez novca, dok će se ostalima isto dogoditi do kraja godine. Međutim, države koje još uvijek raspolažu sredstvima ne mogu ih koristiti za prilagodbu svojih programa ili služenje novih klijenata, što čini nužnim ponovno financiranje programa što je brže moguće, prenosi Disability Scoop Berlandovu izjavu.

"Stvarno smo došli do posljednjih dolara", kaže Alison Barkoff, voditeljica službe zagovaranja Centra za javno predstavništvo u Washingtonu.

"Države su morale početi gasiti dio svoje infrastrukture i završit će svoje programe ako se oni neće uskoro refinancirati", napominje Barkoff.

Odjel za zdravstvo i ljudske usluge izvijestio je da su se za osobe s tjelesnim invaliditetom mjesečni troškovi programa Medicare i Medicaid u prvoj godini nakon prelaska u zajednicu smanjili za prosječno 23 posto. Za one s intelektualnim teškoćama, prosječni mjesečni troškovi pali su još više, za 30 posto.

Barkoff je kazala kako se zagovornici nadaju da će program biti uključen u paket potrošnje za ožujak. U tijeku su i napori kako bi se u Zastupničkom domu predstavili zakoni o reautorizaciji.

Damir Fatušić