Zagreb: U povodu Svjetskog dana bubrega javnozdravstvena akcija na Trgu bana Jelačića

Procjenjuje se da oko 150.000 osoba u Hrvatskoj ima neku kroničnu bubrežnu bolest, a istraživanja su pokazala da žene imaju veći rizik od oboljenja nego muškarci

 

Svjetski dan bubrega, čije obilježavanje ove godine pada na Međunarodni dan žena, posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije, pravodobnog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti u žena, a tim povodom u četvrtak od 11 do 15 sati održat će se javnozdravstvena akcija na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje će građani moći izmjeriti tlak i od liječnika i medicinskih sestara doznati više o zaštiti bubrega.

Procjenjuje se da oko 150.000 osoba u Hrvatskoj ima neku kroničnu bubrežnu bolest, a istraživanja su pokazala da žene imaju veći rizik od oboljenja nego muškarci.

Vodeći uzroci kronične bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen krvni tlak, pa ti rizični čimbenici mogu, ako se ne otkriju na vrijeme, uzrokovati gubitak bubrežne funkcije. Takvi se bolesnici  liječe nadomještanjem bubrežne funkcije - dijalizom, na kojoj je danas u Hrvatskoj oko 4000 bolesnika, ili transplantacijom bubrega.

Predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Mladen Knotek ističe kako je glavni problem što se kronična bubrežna bolest često otkrije prekasno, a ranom se detekcijom ona može zaustaviti ili usporiti njezino napredovanje.

"Željeli bismo povećati svijest liječnika obiteljske medicine i opće javnosti o potrebi ranog otkrivanja bubrežnih bolesti, a najjednostavniji način za to je kontrola bjelačevina u urinu", rekao je.

Za zdravlje bubrega važno je znati odakle prijeti opasnost, a rizične skupine poput bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom ili s dijabetesom trebaju posebno voditi računa o bubrežnom zdravlju, kazao je dopredsjednik društva Mario Laganović.

Liječnici upozoravaju kako veliki broj bolesnika umire ranije, najčešće zbog mnogih komplikacija koje prate bubrežnu bolest, a najčešće su to pridružene bolesti srca i krvnih žila.

Otkrivanjem bolesti u ranoj fazi, pravodobnim odgovarajućim liječenjem kao što je sniženje krvnog tlaka, regulacija šećera u krvi, liječenje anemije i poremećaja mineralnog metabolizma povećava se kvaliteta života bolesnika, a rezultat je i ušteda za zdravstveni sustav.

Neke bubrežne bolesti, kao što su lupus nefritis, autoimuna bolest bubrega, ili upala bubrega uzrokovana bakterijskom infekcijom, znatno češće pogađaju žene. 

Predsjednica Udruge sestara i tehničara nefrologije, dijalize i transplantacije Gordana Novaković istaknula je kako je iznimno važno staviti naglasak na prevenciju jer bubrežne bolesti nemaju nekih simptoma, pa kada ih oboljeli primijete bubrežna funkcija zna biti već poprilično oštećena.

Mirela Pandžić iz Udruge Transplant kaže da se na javnozdravstvene akcije odazivaju uglavnom osobe starije životne dobi, veliki problem su mladi i zdravi ljudi koji možda ni ne znaju da imaju povišen krvni tlak ili dijabetes.

Hina