Dobra vijest: Twitter uvodi alat za lakše prijavljivanje zlostavljanja na osnovu invaliditeta

"Protivno je našim pravilima izravno napadati ili prijetiti nekom na temelju njihove zaštićene kategorije, uključujući invalidnost", rekli su iz tvrtke

 

Kao odgovor na zahtjeve korisnika, Twitter će ažurirati svoju platformu kako bi izričito omogućio prijavljivanje zlonamjernih ili uznemirujućih tweetova koji ciljaju osobe s invaliditetom.

Div društvenih mreža izjavio je ovog tjedna kako je dodao "invaliditet" na popis zaštićenih skupina na stranici za prijavljivanje zlostavljanja i uznemiravanja.

"Protivno je našim pravilima izravno napadati ili prijetiti nekom na temelju njihove zaštićene kategorije, uključujući invalidnost", rekli su iz tvrtke u objavi koja najavljuje dodatak.

"Tražili ste od nas da to istaknemo u našim opcijama prijavljivanja, pa smo to ažurirali da bude specifičnije", prenosi Disability Scoop.

Invalidnost je sada jedan od nekoliko primjera – uključujući rasu, religiju, spol i orijentaciju – posebno navedenih pod opcijom za prijavu zlostavljanja ili uznemirujućeg ponašanja koje "usmjerava mržnju prema zaštićenoj kategoriji".

Taj potez Twittera dolazi nakon što je Natalie Weaver, mama djevojke s Rettovim sindromom, značajno pridonijela usmjeravanju pozornosti na pitanje ranije ove godine.

Kako smo već pisali na In Portalu, Weaver i njezini pratitelji pozvali su Twitter da "invalidnost" učini zaštićenom kategorijom nakon što joj je kći bila prikazana na tweetu koji je zagovarao pobačaj.

Weaver je izjavila za CNN da je Twitter u početku rekao da tweet – koji je stekao pozornost na platformi – nije prekršio njihova pravila. Kasnije, nakon što je situacija privukla medijsku pozornost, Weaver je rekla kako je Twitter priznao da je pogriješio i uklonio post, no iz tvrtke su joj rekli kako njihov alat za izvješćivanje nema dovoljno mjesta za uključivanje "invaliditeta" kao jedne od kategorija.

"Hvala vam što ste dodali invaliditet u alat za prijavljivanje kršenja pravila! Nadam se da će sada @TwitterSupport pronaći takva kršenja kada su ljudi zlostavljani zbog invaliditeta ili zdravstvenog stanja", tweetala je Weaver kao odgovor na vijest o ažuriranju.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti