Marte Meo: Naučite kvalitetnije komunicirati s djetetom

Provedba i primjena Marte Meo metode u radu sa stručnjacima djeci sa smetnjama u razvoju rad čini sadržajnijim, a roditeljima omogućuje uspostavu boljeg odnosa i kontakta s djetetom

Marte Meo metoda temelji se na poticanju društvenog i emocionalnog razvoja "vlastitim snagama“u svakodnevnim interakcijama. Maria Aarts, savjetnica za odgoj i obrazovanje iz Nizozemske, razvila je ovu metodu krajem 1970-ih godina.
Marte Meo program danas je prihvaćen kao standardni program u slučajevima otežane komunikacije, posebno u radu s djecom s autizmom i višestrukim teškoćama u razvoju te odraslim osobama s poteškoćama komuniciranja.

Verbalna i neverbalna komunikacija

Znanstvena istraživanja pokazala su kako je za napredovanje osoba s teškoćama, posebno djece, neophodna kvalitetna komunikacija koja je temelj svake kvalitetne socijalne integracije. Specifičnost Marte Meo metode su kratka videa svakodnevnih situacija, gdje se promatra verbalna i neverbalna komunikacija. Kako je komunikacija bazični instrument s korisnicima i osobama s poteškoćama u razvoju ova metoda omogućava da se uvažavaju njihove potrebe, osobnost i dostojanstvo, pri čemu je važan individualan pristup.

Komunikacijski obrasci

Prednosti snimanja su video snimke koje se koristi za pokazivanje potencijala roditelju ili stručnjaku koji radi s djetetom ili osobom s poteškoćama, daje uvid kakva pomoć je potrebna, pruža informacije postepeno, omogućava konkretno ukazati uspješne momente i mogućnosti učenja, sam voditelj komunikacije može pratiti putem video snimke proces napredovanja, sprječava krive interpretacije neke situacije.
Normalne komunikacijske obrasce u svakodnevnim interakcijama potrebno je osvijestiti i uvježbati njihovo korištenje u situacijama kada je komunikacija otežana.
Provedba i primjena Marte Meo metode u radu sa stručnjacima djeci sa smetnjama u razvoju rad čini sadržajnijim, a roditeljima omogućuje uspostavu boljeg odnosa i kontakta s djetetom. (B.R)