Sjedinjene Američke Države: Neprijavljene ozljede i smrti osoba s invaliditetom

I ovaj primjer nam pokazuje da problemi ne postoje samo u Hrvatskoj. Međutim, kako bismo mogli ispraviti greške, moramo ih prvo definirati, čemu služe izvješća kakvih u Hrvatskoj nedostaje


Pet mjeseci nakon što je zabrinjavajuće izvješće otkrilo da se ozljede, ozbiljni medicinski problemi, pa čak i smrt osoba s teškoćama u razvoju koji žive u skupnim domovima često previđaju i ignoriraju, američki federalni dužnosnici reagiraju.
U informativnom biltenu objavljenom od strane Centara za Medicaid i CHIP usluge američke zdravstvene agencije Centri za Medicare i Medicaid usluge (Centers for Medicare and Medicaid Services – CMS, op. a.) objavljeno je da se zdravlje i dobrobit pojedinaca koji primaju usluge takvog smještaja, financirane Medicaidom, shvaćaju ozbiljno.
Agencija je ovaj novi bilten opisala kao prvi u nizu dokumenata koje planira izdati kao odgovor na zajedničko izvješće Ureda glavnog inspektora Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Sjedinjenih Američkih Država, Uprave za život u zajednici i Ureda za građanska prava.
Taj je izvještaj pokazao da državni dužnosnici često nisu bili obaviješteni ili nisu reagirali na smrti i ozbiljne ozljede u skupnim domovima za osobe s razvojnim teškoćama.
Nalazi su bili utemeljeni na reviziji posjeta hitnoj pomoći stanara skupnih domova u nekoliko američkih saveznih država, no istražitelji su rekli da su medijska izvješća iz cijele zemlje ukazala na to da su problemi bili rasprostranjeni diljem SAD-a.
U konačnici, izvješće je preporučilo da države usvoje modele prakse boljeg nadzora i da Centri za Medicare i Medicaid usluge uspostave posebne timove za rješavanje problema.
Centri za Medicare i Medicaid usluge pozivaju države da usvoje standardiziraniju definiciju onoga što se kvalificira kao "kritični incident", odnosno situacija koja zahtijeva prijavu. Trenutačno se definicija razlikuje od države do države, pa čak i od programa do programa unutar pojedinih država, kažu iz agencije, a prenosi Disability Scoop.
"CMS snažno potiče države da definiraju kritične incidente da, u najmanjem slučaju, uključuju neočekivane smrti i široko definirane tvrdnje o tjelesnom, psihološkom, emocionalnom, verbalnom i seksualnom zlostavljanju, zanemarivanju i iskorištavanju", navodi se u biltenu.
I ovaj primjer iz SAD-a nam pokazuje da problemi ne postoje samo u Hrvatskoj. Međutim, kako bismo mogli ispraviti greške, moramo ih prvo precizno definirati, čemu služe ovakva izvješća kakvih u Hrvatskoj nedostaje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti