Nova studija: Je li autizam moguće predvidjeti krvnim testom?

Studija nudi dodatne dokaze da algoritam koji procjenjuje metabolite u krvi može razlikovati djecu s autizmom


Novo istraživanje nudi snažniji dokaz da bi test krvi mogao točno predvidjeti ima li dijete autizam.
Studija objavljena u lipanjskom izdanju časopisa Bioengineering & Translational Medicine nudi dodatne dokaze da algoritam koji procjenjuje metabolite u krvi može razlikovati djecu s autizmom.
Metoda je prvi put pokazala obećavajuće rezultate u radu koji je objavljen prošle godine. U istraživanju 83 djece s autizmom i 76 neurotipične djece, istraživači su rekli da su u 97,6 posto slučajeva mogli ispravno odrediti koji su uzorci krvi došli od onih s poremećajima iz autističkog spektra.
Kako piše Disability Scoop, ova najnovija studija oslanjala se na zaseban uzorak kako bi potvrdila početni nalaz.
Istraživači su koristili skup postojećih podataka iz 154 djece s autizmom koji su prikupljeni za studije Arkansas Children's Research Institutea (Dječji istraživački institut Arkansas, op. a.). Skup podataka je sadržavao podatke o 22 od 24 metabolita koji su uključeni u izvorni algoritam.
U konačnici, pristup je mogao predvidjeti autizam sa 88 posto točnosti, pokazalo je istraživanje.
"Ovo je iznimno obećavajuće", izjavio je Juergen Hahn iz Politehničkog instituta Rensselaer iz Troye u državi New York, koji je vodio istraživanje.
Autizam se trenutno dijagnosticira kroz kliničke procjene. Iako se razvojni poremećaj može prepoznati kod djece mlađe od dvije godine, državni podaci ukazuju da je većina djece dijagnosticirana tek nakon dobi od četiri godine.
Ako su istraživači u stanju identificirati biomarker u krvi ili drugdje, nada je to da se djeca s autizmom mogu identificirati u ranijim godinama, kada se smatra da je tretman najučinkovitiji.
"Najznačajniji rezultat je visok stupanj točnosti koju možemo dobiti koristeći ovaj pristup na podacima prikupljenim godinama nakon izvornih podataka", kaže Hahn.
"To je pristup koji bismo željeli vidjeti da kreće u klinička ispitivanja i konačno u komercijalno dostupan test", zaključuje.

Damir Fatušić