Budućnost je stigla: Predstavljen automobil za osobe s invaliditetom kojim se upravlja mislima

Vozač na stavlja na glavu kapu koja senzorima prima signale iz mozga i tako priprema automobil za ono što vozač od njega traži

 

Takozvani neuromobil projekt je državnoga veleučilišta Lobačevski i Centralnoga znanstveno-istraživačkog instituta za robotiku i tehničku kibernetiku iz Sankt-Peterburga. Maleni električni automobil dugačak je oko tri metra i ima ugrađeni sustav za očitavanje moždanih signala, pomoću kojeg se njime upravlja direktno mislima. Automobil je namijenjen osobama s invaliditetom, poput cerebralne paralize, multiple skleroze, za osobe koje pate od posljedica ozljeda glave i drugih sličnih oboljenja.
Na izložbi u Rusiji prikazana je i njegova funkcionalnost iz prve ruke. U ovaj automobil ulazi se kroz zadnja vrata, pri čemu se izvuče rampa po kojoj se u kolicima ulazi u vozilo.
U ovome automobilu je sve kao i u pravom automobilu, ali i kapa koja se stavlja na glavu vozača i očitava misli vozača. Ona senzorima prima signale iz mozga i tako priprema automobil za ono što vozač od njega traži. 
Konstruktori na izložbi kazali kako očekuju da će 'neuromobil' pustiti u serijsku proizvodnju najranije 2021. godine, ali nisu htjeli otkriti i kojoj će kompaniji to prepustiti. Otkrili su i kako bi se cijena trebala kretati između 7500 i 12.500 eura, a veliku razliku u cijeni opravdavaju električnim komponentama koje je moguće ponaosob staviti u auto. Ovisno o modelu koji će biti plasiran na tržište, automobil će moći prevaliti od 200 do 600 kilometara.
Ovaj revolucionarni model predstavljen je na izložbi Innoprom u ruskome gradu Ekaterinburgu.

Anita Blažinović