Zašto je mediteranska prehrana idealna za osobe s invaliditetom

PITANJE: V. S . (34) S početkom ljetnih vrućina imam sve manje energije. Brine me što uskoro idem na odmor, a s obzirom na moj invaliditet i ove visoke temperature to mi je posebno naporan period godine. 


Ovo mi je prvi zajednički godišnji odmor s partnerom i molim vas savjete kako se osigurati od zaraza koje izaziva hrana? Koje namirnice, odnosno kakva prehrana bi nam bila najkvalitetnija i osigurala nam ugodan odmor?
ODGOVOR:
Podaci 12 međunarodnih studija nedavno objavljenih u časopisu British Medical Journal ukazali su na koristi mediteranske prehrane. Pregled studija provedenih na ukupno 1 547 299 ispitanika pokazuje da sljedbenici mediteranske prehrane imaju 9 posto nižu stopu mortaliteta, 6 posto nižu učestalost karcinoma, 9 posto manju smrtnost zbog kardiovaskularnih bolesti te 13 posto nižu učestalost Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Osim što je zdrava, mediteranska prehrana je i atraktivna i ukusna, a u sveukupnom uticaju na zdravlje, ulogu dokazano ima i dnevni odmor svojstven mediteranskim običajima koji predstavljaju važnu komponentu koja pridonosi blagotvornim učincima mediteranskog načina života na zdravlje. 
Upute za sigurnu kupnju hrane:
Prilikom kupnje hrane obavezno provjerite datum proizvodnje, odnosno rok trajanja.
Ne kupujte hranu čija je ambalaža oštećena, zahrđala, udubljena ili napuhana. Takva hrana se ne bi smjela nalaziti u prometu!
Provjerite uvjete čuvanja hrane, te da li je ona u trgovini čuvana sukladno tome (npr. jesu li jaja u hladnjaku).
Ne kupujte plavu ribu koja nije čuvana u ledu, te onu koja ne izgleda svježe. Kod nepravilnog čuvanja i kvarenja plave ribe postoji mogućnost trovanja histaminom!
Mljeveno meso treba biti svježe samljeveno ispred kupca!
Ne kupujte (ili bolje rečeno, ne jedite) nezrelo voće i povrće (krumpir) jer sadrži tvar koja se zove solanin, koji u većim količinama može biti štetan za zdravlje!
Kremasti kolači trebaju biti čuvani u hladnjacima na 4 ºC.
Ne kupujte industrijske sladolede na kojima je vidljivo da su bili otopljeni (ljepljiva ambalaža).
Ne kupujte hranu koja je vidljivo promijenila senzorska svojstva (boju, miris, okus, izgled…).
 Upute za sigurnu pripremu i čuvanje hrane kod kuće: 
Ne koristite hranu kojoj je prošao rok trajanja!
Hranu treba pravilno čuvati; trajne namirnice (suhe namirnice) na suhome, a polutrajne i lako pokvarljive pokrivene u hladnjaku (na + 4 ºC) ili u zamrzivaču (na -18 ºC).
Gotova toplinski obrađena hrana ne smije se čuvati na sobnoj temperaturi duže od 2 sata!
Održavajte higijenu vašeg posuđa i pribora za rad s hranom (naročito daske za rezanje mesa).
Prije rada s hranom obavezno operite ruke (ruke su osnovno sredstvo kojim se opasni mikroorganizmi prenose na hranu). Ruke treba oprati nakon obavljanja nužde, nakon iznošenja smeća, nakon čišćenja, nakon rada sa sirovim namirnicama (sirovo meso, riba i jaja, te voće i povrće).
Odvajajte sirove namirnice od kuhanih! Izbjegavajte njihov direktni kontakt, spremajte ih u posude i pokrivajte, te koristite poseban pribor za rad sa sirovim i rad s kuhanim namirnicama (daske za rezanje, noževi)! 
Svom voću s  korom i korjenastom povrću, koru treba oguliti a nakon toga dobro oprati pod tekućom vodom.
Sve povrće treba dobro oprati pod tekućom vodom, posebice ono koje nećemo kuhati (npr. povrće za salate).
Hranu koja se kuha, peče, prži ili na drugi način toplinski obrađuje treba dobro toplinski obraditi. Ne konzumirajte polusirovu ili sirovu hranu! Posebice ne meso!
Hranu podgrijavajte samo jedanput!
Smrznute namirnice ne odmrzavajte na sobnoj temperaturi već u hladnjaku, pod mlazom hladne vode ili u mikrovalnoj pećnici.
In Portal