Frka na mreži: Facebook optužen da dopušta oglašivačima da diskriminiraju osobe s invaliditetom

"Kada Facebook koristi veliku količinu osobnih podataka koje prikuplja kako bi oglašavači mogli diskriminirati, to je isto kao i zalupiti vrata nekome pred nosom", naglašava Anna Maria Farias


Facebook je optužen da dopušta oglašivačima da diskriminiraju osobe s invaliditetom i druge skupine, što je kršenje saveznog zakona.
U formalnoj žalbi Američkog ureda za stambeno zbrinjavanje i urbanistički razvoj, društvena mreža se suočava s optužbama da "nezakonito diskriminira omogućavajući oglašavačima da ograničavaju koji korisnici Facebooka primaju oglase vezane za stanovanje".
Konkretno, savezna agencija ističe da Facebook koristi ogromnu količinu podataka kako bi omogućio zemljoposjednicima i prodavačima da ne prikazuju ​​oglase onima koji imaju interese u kategorijama poput "pas za pomoć", "skuter za mobilnost", "pristupačnost" i "gluhoća" ,"između ostalih.
Time se krši Zakon o pravednom stambenom zbrinjavanju, koji zabranjuje diskriminaciju u stambenim transakcijama – uključujući oglašavanje, prenosi Disability Scoop.
"Zakon o pravednom stambenom zbrinjavanju zabranjuje diskriminaciju, uključujući onu koja bi mogla ograničiti ili zabraniti stambene opcije klikom miša", kaže Anna María Farías, pomoćnica tajnice za pošteno stanovanje i jednake mogućnosti pri agenciji.
"Kada Facebook koristi veliku količinu osobnih podataka koje prikuplja kako bi oglašavači mogli diskriminirati, to je isto kao i zalupiti vrata nekome pred nosom", naglašava.
Pritužba slijedi tužbu podnesenu ranije ove godine od strane Nacionalnog saveza poštenog stanovanja protiv Facebooka, koja iznosi slične optužbe za diskriminaciju. Američki odvjetnik južnog distrikta New Yorka podnio je prošli tjedan iskaz interesa za taj slučaj.
Facebook je priopćio kako planira odgovoriti na iskaz interesa i surađivat će s Uredom za stambeno zbrinjavanje i urbanistički razvoj kako bi odgovorili na agencijine pritužbe.
"Nema mjesta za diskriminaciju na Facebooku, to je strogo zabranjeno u našim pravilima", kažu iz Facebooka.
"Tijekom prošle godine ojačali smo naše sustave kako bismo zaštitili od zlouporabe", hvale se iz internetskog diva.

Damir Fatušić