Borba za ravnopravnost: Šest senatora u kampanji za pristupačniji internet osobama s invaliditetom

U prvoj polovici ove godine bilo je više podnesenih tužbi vezanih uz pristupačnost web stranica nego u čitavoj prošloj godini, istaknuli su senatori


Pozivajući se na rastući broj sudskih procesa, grupa senatora poziva američko Ministarstvo pravosuđa da istraži kako se Zakon o Amerikancima s invaliditetom (Americans with Disabilities Act – ADA, op. a.) primjenjuje na internetu.
U pismu državnom odvjetniku Jeffu ​​Sessionsu ovog mjeseca, šest republikanskih senatora reklo je da je sada vrijeme za njegovu agenciju da progovori.
"Trenutno nije jasno odnosi li se ADA na web stranice. To ostavlja vlasnike tvrtki i nekretnina nesigurnima kakvi standardi, ako ih uopće ima, upravljaju njihovim online uslugama", napisali su senatori.
U prvoj polovici ove godine bilo je više podnesenih tužbi vezanih uz pristupačnost web stranica nego u čitavoj prošloj godini, istaknuli su senatori.
"Ministarstvo se ne bi trebalo razbacivati vremenom u rješavanju ove nesigurnosti, što će bez sumnje povećati pristupačnost, uz suzbijanje nepotrebnih i zlonamjernih parnica", navodi se u pismu.
U 2010. godini Ministarstvo pravosuđa reklo je da planira izdati pravila o pristupačnosti web stranica, ali to se nikada nije ostvarilo, a prijedlog je u konačnici povučen u prosincu 2017. godine.
U to vrijeme, iz ministarstva su rekli da "procjenjuje je li neophodno i prikladno objavljivanje propisa o pristupačnosti internetskih informacija i usluga".
Međutim, senatori su svojim dopisom istaknuli da od trenutne situacije koristi imaju samo odvjetnici i pozvali Ministarstvo pravosuđa da "odmah" poduzme akciju pismenim iskazivanjem interesa u parničnom postupku i drugim koracima.
"Jasnoća zakona potaknut će privatna ulaganja u tehnologiju i druge mjere koje će poboljšati uvjete za osobe s invaliditetom", napisali su senatori.
Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Kelly Laco izjavila je kako je ministarstvo dobilo pismo i razmatra ga.
Možda bismo se po nečemu ipak trebali ugledati na Amerikance?
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti