NETFLIX: Riječ "retardiran" protumačena kao dio kreativnog izričaja

"Naš je stav da, iako mnogi smatraju komentare Toma Segure škodljivima, u ovom slučaju oni spadaju u granice kreativnog izraza kao dio izvedbe stand-up komedije", kažu iz Netflixa

 

Netflixov izvršni direktor Reed Hastings brani segment koji sadrži riječ "retardiran" koji se emitira na usluzi, navodeći da takav jezik spada u granice "kreativnog izričaja".

Hastingsovi komentari dolaze kao odgovor na kritiku komičnog specijala pod nazivom "Tom Segura: Disgraceful", koji je debitirao ranije ove godine na Netflixu. Tijekom jednosatnog stand-up nastupa, Segura žali što se više ne koristi riječ "retardiran".

Profesor Laurence Tribe sa Sveučilišta Harvard pisao je tijekom ljeta Hastingsu o specijalu, moleći pritom izršnog direktora da "poduzme nešto".

- Ne mogu se prisjetiti ničeka bolnijeg i s više mržnje od stigme koju je Segura pretvorio u oružle u ime 'komedije' - napisao je Tribe.

U odgovoru na Tribeov e-mail, međutim, Hastings je opravdao izvedbu komičara.

- Naš je stav da, iako mnogi smatraju komentare Toma Segure škodljivima, u ovom slučaju oni spadaju u granice kreativnog izraza kao dio izvedbe stand-up komedije. Određeni dijelovi bilo kakvog kreativnog rada, uključujući stand-up komediju, mogu vrijeđati i vrijeđaju i namjeravaju izazvati čitav niz reakcija - napisao je Hastings u svom e-mailu, koju je Tribe dostavio Disability Scoopu.

- Kao usluga na zahtjev, nitko ne mora gledati bilo koju emisiju na Netflixu . nastavio je Hastings.

- Nudimo širok raspon perspektiva i glasova na našoj usluzi, i naporno radimo na pružanju konteksta i alata koji našim članovima daju visok stupanj izbora i kontrolu nad onim što oni i njihove obitelji gledaju.

Tribe je rekao da je nezadovoljan Hastingsovim odgovorom.

- Vjerujem da medijski entiteti poput Netflixa imaju veću moralnu (čak ako i ne nužno pravnu) obvezu razmotriti psihičke i kulturne posljedice svojih izbora od one koju Reed Hastings prihvaća u njegovu zazivanju 'kreativnog izričaja' - rekao je Tribe za Disability Scoop.

Trenutačno, Segurin komični specijal, zajedno s upitnim dijelom, ostaje dostupan na Netflixu.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti