Invaliditet imam od rođenja, a moj je život obilježen strahom

PITANJE L. K. (28): Imam veliki broj fizičkih i psihičkih teškoća. Ne znam i ne mogu se sam izboriti s mislima i sjećanjima koja me opsjedaju. 


Invaliditet imam od rođenja, ne znam za drugo stanje, ali ipak moj um mi stvara pritisak stalnim mislima što bi bilo kad bih bio potpuno zdrav, kako bi tada izgledala moja prošlost i budućnost. U sukobu sam sa sobom. Želio bih pokušati riješiti svoje strahove, snove i sukobe hipnozom. Mnogi tvrde to je glupost i besmisleno, ali možda mi može pomoći. Što je uistinu hipnoterapija i pri kojim stanjima je djelotvorna?
ODGOVOR:
Hipnoterapiji može pomoći rješavanju od fobija, suočavanju sa samim sobom, prisjećanju događaja koje smo potisnuli a možda nam stvaraju probleme, itd. Hipnozom se potiču stanja promjene svijesti, tzv. transna stanja, kada se um dovodi u stanje transa. 
Alfa stanje, stanje transa se događa u onom trenutku kada je osoba 'isključila' sva zbivanja oko nje te se okreće i suočava sa zbivanjima unutar nje. U transnom stanju osoba je pod utjecajem terapeuta koji ju tada vodi kroz proces hipnoze, stoga je važno odabrati dobrog i stručnog terapeuta. Hipnoterapija nije kontrola uma kao što neki smatraju, jer terapeut samo pomaže pacijentu da stvori situaciju i koncentrira se na određeni događaj, osjećaj, kako bi se došlo do rješenja problema. Cilj hipnoterapije je da se dođe do korijena problema koji leži u našem umu i stvara nam određene probleme. Prisutno je puno pogrešnih i iskrivljenih informacija o hipnozi. Kako bi shvatili što je hipnoza i kako ona djeluje važno je znati kako naš um funkcionira. 
Um se sastoji od tri dijela: svjesni, podsvjesni i nesvjesni um. Svjesni um je dio nas te tamo provodimo najveći dio našeg vremena. On je zadužen za promatranje problema, njihovu analizu te smišljanje načina kako ih riješiti. Također je zadužen za donošenje odluka i zaključaka. Svjesni um je kratkoročan, analitičan, racionalan i sve je stalno podložno promjeni. Po tom svjesnom umu smo svi mi različiti. Ispod svjesnog uma nalazi se podsvjesni um. Podsvjesni um je područje rada hipnoze. Da bi došli do njega mi pomoću hipnoze preskačemo kritički faktor svjesnog uma i komuniciramo s podsviješću. Znači, svijest je pasivna, a komunikacija se odvija s podsviješću. U stanju hipnoze naš svjesni um i sva naša osjetila su izrazito prisutna i budna. Zato kada ste u hipnozi vi ne spavate već ste izrazito prisutni. Osnovna funkcija nesvjesnog uma je očuvanje našeg života. Ovaj dio našeg uma ima funkciju kontroliranja našeg imunološkog sustava i naših tjelesnih funkcija kao što su: otkucaji srca, disanje, protok krvi te ostale spontane funkcije.
Hipnoza se  pokazala uspješnom u brojnim stanjima: astma, bezbolni posjet zubaru, glavobolja, grickanje noktiju, gubitak kose, kontrola bola, ljutnja, mokrenje u krevet, mršavljenje, mucanje, napetost, nervoza, nesanica, odgađanje, povećanje pamćenja, bezbolni porod, prestanak pušenja, samodisciplina, samopouzdanje, strah od javnog nastupa (trema), stres, svrbež, uspjeh u poslovanju, uspjeh u životu.
Hipnoza može poboljšati vrijeme oporavka i smanjuje tjeskobu i bol nakon operacije. Klinička ispitivanja na bolesnicima s opeklinama sugeriraju da hipnoza smanjuje bol dovoljno da može zamijeniti lijekove protiv bolova i ubrzava ozdravljenje. Općenito, kliničke studije pokazuju da korištenje hipnoze može smanjiti potrebu za lijekovima, poboljšati mentalno i fizičko stanje prije operacije, i smanjiti vrijeme koje je potrebno za oporavak.
In Portal