NOVOSTI NA ZAPADU Asistivno stanovanje za osobe s invaliditetom i njihove ostarjele roditelje

Problem smještaja osoba s invaliditetom koje ostanu bez adekvatne skrbi zbog starosti ili smrti roditelja je goruće pitanje na koje u Hrvatskoj nemamo ni približan odgovor

 

Mogućnosti stanovanja za osobe s intelektualnim i razvojnim poteškoćama su oskudne, u Hrvatskoj praktički i nepostojeće, a potreba i dalje raste.

U 2015. godini više od 50.000 stanovnika New Yorka s teškoćama u razvoju živjelo je s roditeljima skrbnicima, od kojih su mnogi stariji od 60 godina. Taj je broj vjerojatno još i veći u 2018. godini.

Diane Campione, koordinatorica programa specijalnih potreba javne knjižnice u New Yorku i Diana Thompson, jedna od ravnateljica u Brielleu, nadaju se da će pokrenuti pilot program koji će olakšati teret starijim osobama koje se brinu za voljenu osobu s invaliditetom.

Campione je majka 22-godišnjeg sina s visokofunkcionirajućim autizmom.

Brielle, ustanova za asistivno življenje koja može primiti 188 osoba, želi otvoriti vrata starijim osobama koje se brinu za odraslo dijete s teškoćama u razvoju.

- To bi bila jedinstvena opcija za održavanje obitelji i nije bila dostupna prije - kaže Campione za Staten Island Advance.

- Kada ste u dobi kada se više ne možete brinuti o članu obitelji s invaliditetom i želite se uključiti u asistivno življenje, imat ćete mogućnost povesti sa sobom i osobu koju ste čuvali kod kuće - dodaje.

Brielle ima združene apartmane - dvije odvojene spavaće sobe koje imaju zajedničku blagovaonicu i kuhinju, kao i kupaonicu - koja može smjestiti supružnike, braću i sestre ili roditelje i djecu.

Starije osobe i osobe s invaliditetom bi imale pristup Brielleovim sadržajima – domaru, liječnicima i medicinskom osoblju, uslugama pranja rublja, fizikalnoj terapiji i drugima – pored programa poput igara, joge, predavanja o važnim temama i umjetnosti.

Thompson kaže da kada roditelj umre, dijete će nastaviti živjeti u objektu i nastaviti sa svim programima i uslugama koje su imali dok je njihov roditelj bio živ.

U Brielleu pojedinci sami plaćaju objekt, a novac im se može nadoknaditi kroz osiguranje i druge planirane fondove koje je postavila obitelj.

Thompson je rekla kako se nada da će zajednički stanovi djelovati na isti način, a rade na uspostavi fondova za životnu skrb, slično planiranim sredstvima koja imaju osobe s invaliditetom, ali koji bi mogli zadovoljiti potrebe i roditelja i djeteta.

Problem smještaja osoba s invaliditetom koje ostanu bez adekvatne skrbi zbog starosti ili smrti roditelja je goruće pitanje na koje u Hrvatskoj nemamo ni približan odgovor. Možda bi bilo dobro da od Amerikanaca, umjesto običaja, počnemo krasti dobre ideje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti