DOBRA VIJEST Nagrada za poslodavce koji potiču zapošljavanje osoba s invaliditetom

Nagrada za izvrsnost u inkluziji osoba s invaliditetom nastoji istaknuti uspješne prakse i strategije koje su unaprijedile mogućnosti zapošljavanja, zadržavanja i promaknuća osoba s invaliditetom

 

Federalni poslodavci mogli bi uskoro dobiti još jedan razlog za davanje prednosti zapošljavanju radnika s invaliditetom, javlja Disability Scoop.

Ministarstvo rada SAD-a nastoji potaknuti praksu inkluzivnog zapošljavanja među poslodavcima koji posluju s vladom kroz nagradu Excellence in Disability Inclusion (izvrsnost u inkluziji osoba s invaliditetom, op. a.).

Federalni poduzetnici koji "potiču mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom" mogli bi, prema planu Ministarstva rada objavljenom ovog mjeseca, na dvije godine biti oslobođeni procjene poslovanja.

Kako bi se kvalificirali za nagradu, poslodavci moraju imati pozitivan akcijski plan ili inicijativu za promicanje prilika za osobe s invaliditetom, ne smiju imati probleme u poslovanju i moraju ispunjavati čitav niz drugih zahtjeva.

Nagrada za izvrsnost u inkluziji osoba s invaliditetom nastoji istaknuti uspješne prakse i strategije koje su proširile i unaprijedile mogućnosti zapošljavanja, zadržavanja i promaknuća osoba s invaliditetom, navodi se u priopćenju koje opisuje plan izdavanja ove nove nagrade, koju će uručivati Ured saveznih programa usklađenosti s ugovorima u suradnji s Uredom zapošljavanja osoba s invaliditetom.

- Isticanje primjera pozitivne prakse uspješnih poslodavaca trebalo bi potaknuti druge federalne poslodavce da usvoje ove ili slične postupke koji bi podržali njihovu usklađenost s obvezama iz Odjeljka 503 - navodi se u obavijesti.

Ovo je najnoviji pokušaj Ministarstva rada da potakne poslodavce da unaprijede zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ministarstvo već zahtijeva da većina saveznih poslodavaca nastoji osigurati da najmanje 7 posto radne snage budu osobe s invaliditetom.

Naizgled, propisi u Sjedinjenim Američkim Državama slični su onima koje imamo u Hrvatskoj. Vrijeme će pokazati hoće li i učinak biti sličan, i u kojoj mjeri.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti