Film o djevojci s Downom nagrađen na Sarajevo Film Festivalu

Projekt dokumentarnog filma "Mia, ja i kromosom viška" redateljice Eve Kraljević u produkciji Hulahopa osvojio je nagradu HBO Adria na Docu Rough Cut Boutiqueu, programu Sarajevo Film Festivala namijenjenom razvoju dokumentarnih projekata

"Mia, ja i kromosom viška" dokumentarni je film autorice Eve Kraljević u produkciji Hulahopa. Protagonistica filma je njezina sestra Mia, kojoj je dijagnosticiran Downov sindrom. Tijekom devet godina snimanja Eva je zabilježila Mijine snove, želje, razmišljanja o životu, ljubavi i sitnicama koje je vesele. U opisu filma navodi se sljedeće: Postavljajući brojna pitanja, ona nas tjera da propitujemo sebe. Njezina mašta, duhovitost i sposobnost da pronađe veselje u malim stvarima uče nas kako prihvatiti život sa zahvalnošću. 

Ove godine za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutiqueu odabrano je pet projekata iz regije, kojima je pružen trening, savjet stručnjaka i pristup profesionalcima koji mogu imati ključan uticaj za napredak projekata u njihovoj završnoj fazi. Tijekom šest intenzivnih grupnih sesija i desetak pojedinačnih odabrani timovi i mentori fokusirat će se na rad na prvim verzijama filmova. Nagrada HBO Adria novčana je nagrada u iznosu od 2000 eura koja se dodjeljuje jednom od projekata od strane izvršnog producenta HBO Centralna Europa, Hanke Kastelicove.

Izvor: Hrvatski audiovizualni centar