GLAZBA KAO LIJEK Pjevanje može blagotvorno utjecati na djecu s teškoćama u razvoju

Djeca s poremećajima iz autističnog spektra koja su sudjelovala u terapiji jedan-na-jedan koja uključuje glazbu, nadmašila su djecu koja su pohađala slične terapije bez glazbene komponente

 

Nova istraživanja sugeriraju da uključivanje pjevanja i drugih aktivnosti temeljenih na glazbi u terapijske seanse može značajno utjecati na djecu s autizmom, potičući komunikaciju i druge čimbenike.

Kako piše Disability Scoop, prema nalazima objavljenim nedavno u časopisu Translational Psychiatry, djeca s poremećajima iz autističnog spektra koja su sudjelovala u terapiji jedan-na-jedan koja uključuje glazbu, nadmašila su djecu koja su pohađala slične terapije bez glazbene komponente.

Istraživači su promatrali 51 djece s autizmom u dobi od 6 do 12 godina, a svi su imali osam do 12 tjedana intervencije s terapeutom koji se usredotočio na međusobnu interakciju. Aktivnosti poput pjevanja i sviranja instrumenata bile su dio seanse za 26 djece. Terapija za druge klince uključivala je samo ne-glazbene aktivnosti.

Roditelji su ispunili upitnike o sposobnostima socijalne komunikacije i ozbiljnosti simptoma njihove djece, kao i o kvaliteti života njihovih obitelji prije i poslije intervencije. Osim toga, djeca su obavila MRI skenove kako bi bila procijenjena aktivnost njihovih mozgova.

Dok je nakon terapije težina simptoma ostala nepromijenjena kod sve djece, roditelji klinaca čija je terapija uključivala glazbu bilježili su pozitivan pomak u vještinama socijalne komunikacije djece i kvaliteti života njihove obitelji. Rezultati MRI skeniranja sugeriraju da djeca možda imaju promjene u povezanosti mozga kao posljedicu glazbene terapije, pronašla je studija.

- Univerzalna privlačnost glazbe čini je globalno primjenjivom i može se široko implementirati s relativno malo resursa u više okruženja, poput kuće i škole - kaže Aparna Nadig, izvanredna profesorica na Sveučilištu McGill University, koja je radila na studiji.

Istraživači su rekli da su njihova otkrića prva koja pokazuju poboljšanja u komunikaciji i povezanosti mozga proizašla iz glazbene intervencije, ali će morati replicirati rezultate s više terapeuta kako bi se procijenila primjenjivost ovakve intervencije u stvarnom svijetu.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti