LOŠA VIJEST Trumpova administracija opasno se zamjerila Amerikancima s invaliditetom

Zakon o pristupačnoj skrbi trebao je ažurirati standarde za dostupan medicinski tretman u okviru Zakona o Amerikancima s invaliditetom, no Trumpova administracija zaustavila je ovu promjenu

 

Unatoč zakonima koji zahtijevaju rampe i šira vrata, mnogi pružatelji zdravstvene skrbi nemaju vage na koje stanu invalidska kolica ili podesive stolove za pregled pacijenata koji se ne mogu samostalno popeti na obični.

Zakon o pristupačnoj skrbi (Affordable Care Act – ACA, op. a.) trebao je ažurirati standarde za dostupan medicinski tretman u okviru Zakona o Amerikancima s invaliditetom (Americans with Disabilities Act – ADA, op. a.), koji provodi Ministarstvo pravosuđa. No Trumpova administracija zaustavila je ovu promjenu koncem prošle godine.

ADA, mjera građanskih prava iz 1990. godine koja je namijenjena zabrani diskriminacije osoba s invaliditetom, zahtijeva da javna mjesta budu dostupna, što znači da nove zgrade i određeni komercijalni objekti moraju imati rampe, vrata dovoljno široka za invalidska kolica, rukohvate i dizala.

Međutim, zakon se odnosi samo na nepokretne strukture, a ne na "namještaj" koji nije vezan za zgrade. U liječničkim uredima, to znači da vage, stolovi, rendgenski uređaji i druga dijagnostička oprema nisu obuhvaćeni zakonom.

Rezultat je da kina i slični objekti moraju biti dostupni svim ljudima, ali važni aspekti medicinske industrije ne moraju, kaže Megan Morris, pomoćna profesorica na odjelu obiteljske medicine na Sveučilištu u Coloradu, koja je proučavala pacijente s invaliditetom i njihov pristup zdravstvenoj skrbi.

- Mislim da svatko od nas želi pružiti apsolutno najbolju brigu našim pacijentima, želimo uzeti u obzir potrebe pacijenata - rekao je doktor Michael Munger, predsjednik Američke akademije obiteljskih liječnika za Kaiser Health News.

Kako se liječničke prakse prilagođavaju često ovisi o njihovoj specijalnost i primarnoj populaciji pacijenata, a nije nebitna ni financijska računica. Mala praksa mogla bi odbiti cijenu od 1.800 do 5.800 dolara za podesivi stol.

Ponekad je riječ o "lokalnim" i zaobilaznim rješenjima, poput slanja pacijenta u bolnicu kako bi se izvagao, ako mala praksa nema dostupnu vagu, objašnjava Munger.

Prostor je također problem, dodaje Munger. Ponekad prostorije za pregled jednostavno nisu dovoljno velike za smještaj velikih stolova i stolica za članove obitelji, a da pritom još uvijek imaju dovoljno mjesta za manevriranje invalidskih kolica.

Kalifornija je surađivala sa zajednicom osoba s invaliditetom kako bi stvorila anketu za pružatelje Medicaid usluga, kojom bi pronašli rupe i stvorili propise koji zahtijevaju pristupačnu opremu, kao što su stolovi i vage, te stvorili bazu podataka o tome tko ima pristupačnu opremu. Ali kako Trumpova administracija nije krenula naprijed, kvaliteta medicinske skrbi za osobe s invaliditetom može ovisiti o tome gdje žive.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti