Bolje sam donedavno živjela od invalidnine nego danas, kad sam zaposlena i primam plaću

PITANJE: V. T. (30) Do prije godinu dana primala sam invalidninu i doplatak za pomoć i njegu druge osobe. Istina, bilo je malo, ali krpala sam se zahvaljujući životu s roditeljima koji financiraju troškove stanovanja i hrane. 


Sada sam zaposlena i stanje se nije ništa promijenilo, postalo je čak i gore. I dalje kad sam tužna odem u kupovinu, ali veselje kratko traje - plaća samo nestane. Slažem se s roditeljima koji mi sugeriraju da počnem štedjeti, ali ne znam kako i koliko bi bilo normalno odvojiti mjesečno? Prije plaće obećam sama sebi da neću sve potrošiti, a onda dođe sljedeća plaća i već sam do nje u minusu. Kako se disciplinirati? 
ODGOVOR:
Svatko od nas bi se trebao stalno podsjećati što uistinu želi od života i što ga čini veselim. Ponekad se osoba zna osjećati tužno, pa misli kako je jedini način za popraviti dan nešto kupiti. Bile to nove cipele, novi uređaj ili nešto slično. Najčešće tu mnogi čine grešku i troše više no što trebaju i smiju si dozvoliti. 
Neophodno je osvijestiti vlastite želje i potrebe, a emocije nikako ne miješati s kupovinom. Kako vaša plaća raste postoji i velika šansa da ćete si željeti kupiti ljepše stvari ili nešto što do sada niste mogli. A kako se navikavate na taj komoditet i vaši troškovi življenja postaju veći. Financijski stručnjaci ovo nazivaju 'inflacijom životnog stila', a riječ je o zamki koja 'guta' velike količine novca koje biste mogli uštedjeti. 
Kako biste stali na kraj ovoj vrsti inflacije zadržite se u okvirima trenutnih životnih navika i troškova čak i kada vam plaća naraste. Najbolje strategije ujedno su najjednostavnije: najprije odvojite mjesečni iznos koji želite uštedjeti, a tek onda trošite. Ne obrnuto.

Štednja je prvo što biste morali odvojiti od svake plaće. Ako nemate takvu disciplinu kreirajte trajni nalog koji će svakog mjeseca skinuti određeni novčani iznos s vaše plaće na štedni račun. Tako nećete doći u napast trošiti novac koji biste željeli uštedjeti. Savjeti financijskih stručnjaka govore o tome da treba na stranu staviti 10 posto primanja, no to ipak svatko treba odrediti za sebe.
In Portal