Ako ste usamljeni i anksiozni, hitno nabavite psa!

Izvješće British Medical Journal iz 2005. navodi da terapeutski psi služe kao "sociološki katalizatori“, što dovodi do veće interakcije među ljudima, umanjuje osjećaj usamljenosti, mogu stimulirati mobilnost pacijenta, a pridonose i izbjegavanju bolesti povezanih s anksioznošću

Psiholog David Niven tvrdi ono što vlasnici životinja potvrđuju. Nakon samo pet minuta maženja, igranja ili drugih oblika druženja sa životinjama razina hormona sreće endorfina i dopamina, povećava se nekoliko puta i sigurno daje dobro raspoloženje sljedećih 45 minuta.
Kod osoba s invaliditetom životinja može imati višestruku ulogu.  Izvješće British Medical Journal 2005. godine navodi da terapeutski psi služe kao „sociološki katalizatori“, što dovodi do veće interakcije među ljudima, umanjuje osjećaj usamljenosti, mogu stimulirati mobilnost pacijenta, a pridonose i izbjegavanju bolesti povezanih s anksioznošću.

Nema takvog prijatelja, provjereno

Od 1990. godine počinje s radom Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, udruga koja je razvila rehabilitacijske programe uključivanjem pasa pomagača za mobilnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom te djecu s teškoćama u razvoju, a u koje su uključeni psi pomagači. Svaka slijepa osoba, koja je ovladala osnovama orijentacije u prostoru ima pravo dobiti psa vodiča. Naravno, mora biti spremna

Prema studiji provedenoj na Državnom sveučilištu New York u Buffalu, osobe koje imaju mačku kao kućnog ljubimca imaju i veću vjerojatnost da imaju niži krvni tlak

prihvatiti suživot sa psom u kući, proći obuku za korištenje psa vodiča i ponašati se prema uputama instruktora. U svijetu su psi vodiči u primjeni više od pola stoljeća te se vodeći njihovim iskustvima u Hrvatskoj najčešće za obuku koriste labrador retriveri,  križanci labrador retrivera  i zlatnih retrivera, ali mogu se koristiti i druge pasmine (njemački ovčari). Obitelji djece s teškoćama u razvoju dodjeljuju se terapijski psi s ciljem unapređenja dječjih razvojnih procesa, kao motivacijski faktor za često dugotrajne vježbe, razvoj komunikacije, igre i brige o drugome. Veliku ulogu u neovisnosti osoba u invalidskim kolicima od drugih članova obitelji imaju rehabilitacijski psi. Njihova pomoć bazira se na donošenju i podizanju predmeta, otvaranju vrata, pomažu kod transfera krevet – kolica, pale i gase svijetlo, kompletno podižu kvalitetu života vlasnika.

Mačke - neprijatelji kolesterola

Prema navodima u British Medical Journalu 2000. godine više od 1/3 pasa koji su živjeli s dijabetičarima primijetili bi promjene prilikom opadanja šećera, ponekad i prije samih pacijenata. Nije sasvim jasno kako trenirani psi mogu otkriti nizak nivo šećera u krvi, ali moguće je da detektiraju sitne drhtaje mišića ili promjene u mirisu vlasnika.
Zahvaljujući njuhu koji je kod psa čak sto tisuća puta jači od čovjekova znanstvenici tvrde da psi mogu detektirati rak prostate samo kada ponjuše uzorak urina te vjeruju da bi korištenje psa ili razvijanje „električnog nosa“ koji može otkriti bolest moglo biti preciznije od ostalih postojećih tehnika za detektiranje tumora. Iako psi mogu otkriti rak kože, mjehura, debelog crijeva, pluća, dojke ipak još nije sasvim jasno detektiraju li psi neku nepoznatu komponentu koja je povezana s tumorom ili konvencionalne supstance u tjelesnim tekućinama koje se povezuju s povećanim rizikom od raka.

Prema studiji provedenoj na Državnom sveučilištu New York u Buffalu osobe koje imaju mačku kao kućnog ljubimca imaju i veću vjerojatnost da imaju niži krvni tlak. Neke studije pokazuju da ako imate mačku možete sniziti trigliceride, tako studija provedena u Kanadi navodi da je posjedovanje mačke učinkovitije u snižavanju kolesterola od lijekova namijenjenih za tu svrhu. Mačke znaju kada ste bolesni i mogu pružati utjehu koja jača imunološki sistem. Neke studije navode da novorođenčad koja žive sa životinjama, posebno mačkama i psima, imaju veću vjerojatnost da izbjegnu razvijanje alergija.

Kapucini, batleri s pedigreom

U Bostonu je 1979. godine osnovana neprofitna organizacija Helping Hands, koja je utvrdila da su kapucin majmuni odlični za obuku kao asistenti starijim osobama, slijepima, najčešće osobama s invaliditetom koji imaju ozljedu kralježnične moždine te drugim najtežim oblicima invaliditeta koji ih veže uz invalidska kolica. Kapucin majmuni (vrsta Cebus) autohtona je vrsta Južne Amerike, a njihova mala veličina pogodna je za kućno okruženje. Majmuni koje organizacija besplatno daje korisnicima za pomoć u svakodnevnom životu smješteni su u tzv. Monkey College gdje prolaze obuku nakon koje odlaze u dom korisnika na tjedan prilagodbe u toku kojeg tim organizacije prati prilagodbu majmua na novi prostor,  korisnik i majmun se upoznaju kako bi se stvorila veza potrebna za svakodnevno funkcioniranje. Organizacija Helping Hands pruža veterinarsku  skrb i podršku majmunima cijeli život, po potrebi ih i umirovljuje. Sve troškove snosi organizacija iz donacija pojedinaca, dotacije vlade i korporativnih partnerstva. Kapucini posjeduju urođenu radoznalost, instinkt, inteligenciju, vrhunske manualne sposobnost i jednostavnost prilagodbe novoj sredini i novim ljudima u njihovim životima. Oni obavljaju svakodnevne poslove kao što je stavljanje hrane u mikrovalnu, otvaranje boce, pranje lica vlasnika, okretanje stranica, uključivanje raznih uređaja. Njihov afinitet prema ljudima i spremnost na građenje prijateljskog odnosa pomogla je velikom broju teško pokretnih osoba s invaliditetom pružajući neovisnost, dostojanstvo i kvalitetniji život.

Božica Ravlić

Foto: Luka Štanzl, Damir Špehar, Davor Puklavec/PIXSELL