ŠOKANTNI PODACI Porast zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom

Prema podacima FBI-a, tijekom 2017. godine bilo je 128 zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom. To je porast u odnosu na 76, koliko ih je bilo godinu ranije

 

Kako raste broj zločina iz mržnje diljem SAD-a, novi podaci upućuju na to da su incidenti usmjereni prema osobama s invaliditetom također sve češći.

Prema podacima FBI-a, koje prenosi Disability Scoop, tijekom 2017. godine bilo je 128 zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom. To je porast u odnosu na 76, koliko ih je bilo godinu ranije.

Brojevi koji su objavljeni ovog tjedna dolaze iz FBI-evog programa izvještavanja o kriminalu, koji skuplja podatke koje su dostavile agencije za provedbu zakona diljem zemlje o incidentima motiviranim invaliditetom, kao i rasom, etničkom pripadnošću, podrijetlom, vjerom, seksualnom orijentacijom, spolom i rodnim identitetom.

Sveukupno, savezni dužnosnici izjavili su kako je 2017. godine bilo 7.175 incidenata zločina iz mržnje, što je za 17 posto više nego prethodne godine, kada ih je bilo 6.121.

Izvješće pokazuje da je 1,6 posto svih incidenata u 2017. usmjereno na osobe s invaliditetom. Osobe s mentalnim invaliditetom doživjele su 93 prekršaja, a osobe s fizičkim problemima njih 35.

Porast zločina iz mržnje potaknutih invaliditetom dolazi nakon dvije godine pada u toj kategoriji.

FBI je napomenuo da se povećanje zločina iz mržnje podudara s velikim skokom u broju agencija za provedbu zakona koje pridonose podacima izvješća. Više od 16.000 agencija podnijelo je podatke za 2017. godinu, gotovo 900 više od prethodne godine.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti