Magareće mlijeko: Zdravo gotovo kao majčino

Magareće mlijeko ima revitalizirajući učinak na cijeli organizam. Nutricionistički je zlatni rudnik, sadrži šezdeset puta više vitamina C od kravljeg mlijeka i velike količine vitamina A, D i E, te je bogat izvor kalcija i fosfora

Magareće mlijeko bogato je proteinima, odlična je alternativa kravljem mlijeku, dok neki izvori navode da je zdravije i od sojinog mlijeka. Zbog niske količine masti smanjuje masnoće u krvi i savjetuje se svima koji su alergični na kravlje mlijeko, a posebno je pogodno za djecu zbog visoke energetske vrijednosti. Po svom sastavu najsličnije je majčinom mlijeku. Važna činjenica za veliki broj ljudi koji su alergični na kravlje mlijeko, kao i za novorođenčad budući da ne izaziva alergije.

Ubojica opasnih bakterija

Magareće mlijeko ima revitalizirajući učinak na cijeli organizam. Nutricionistički je zlatni rudnik, sadrži šezdeset puta više vitamina C od kravljeg mlijeka i velike količine vitamina A, D i E, te je bogat izvor kalcija i fosfora. Vitamin C ima ulogu antioksidansa, usporava starenje i ubrzava mehanizme ozdravljenja. Zahvaljujući svom sastavu magareće mlijeko je odlično za njegu kože, protiv bora tj. za prirodno zatezanje lica. Minerali soli u magarećem mlijeku omogućuju koži da bude čista, oslobađajući je mrtvih stanica, a lipidi osiguravaju koži dobru ishranjenost i upijanje vitamina kao i povećanu elastičnost. Vitamin A je važan pri ozdravljenju stanične membrane te olakšava regeneraciju. Sadrži imunoglobulin, protein koji ojačava imunološki sustav i čini ga savršenim pićem za prevenciju protiv virusnih i bakterioloških napasnika. Preporučuje se pacijentima pod kemoterapijom, kod plućnih bolesti, astme, bronhitisa i suhog kašlja te kao prevencija ekcema i psorijaze. Sadrži znatnu količinu enzima lycozyma koji je poznat kao prirodni antibiotik koji ubija razne bakterije.

Voljela ga je i Kleopatra

Magareće mlijeko stari narodi su cijenili, Grci ga smatrali odličnim lijekom, a Rimljani luksuznim piće. Egipatska kraljica Kleopatra, austrijska princeza Sissy i Napoleonova sestra kupale su se u njemu da bi očuvale ljepotu i mekoću kože. Hipokrat ga je preporučao još u petom stoljeću prije Krista za razne vrste bolesti, trovanja i rane. On je zapisao i recept za jedan od prvih tretmana protiv akni i rosaceae, čije djelovanje je potvrđeno stoljećima kasnije. Do sredine 19. stoljeća magareće mlijeko prodavalo se kao zamjena za majčino mlijeko, a tada porastom potreba primat preuzima industrija kravljeg mlijeka.

Magareće mlijeko ima visoku cijenu koja se kreće oko 400 kuna za jednu litru (smrznuto) ili 600 kuna za litru svježeg mlijeka. Često se kupuje u manjim dozama, a smrzavanjem mlijeko ne gubi ljekovite tvari. Magarice treba pažljivo izdajati, jer svaka kap magarećeg mlijeka znači manje hrane za njezinog magarčića (pule) koje sisa otprilike svakih 15 do 30 minuta. Dnevno se magarici smije uzeti od 0,2 dcl do 0,5 dcl mlijeka.
Magareće mlijeko nije novotarija, posljednjih godina ovaj slankasti, hranjivi nektar dobiva na pozornosti zahvaljujući višestrukim blagodatima otkrivenim kroz brojna istraživanja.

Piše: Božica Ravlić