AUTIZAM I PRETILOST Djeca s teškoćama imaju veću vjerojatnost za probleme s težinom

S obzirom na povećani rizik od problema s težinom kod djece s teškoćama u razvoju, istraživači su rekli da doktori koji liječe djecu u ovoj populaciji trebaju obratiti posebnu pozornost na njihovu težinu

 

Prema novoj studiji, djeca s kašnjenjem u razvoju - uključujući autizam - imaju gotovo 50 veću vjerojatnost od druge djece za probleme s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću.

Nalazi dolaze iz prve velike studije koja pokazuje jednako visok rizik od pretilosti kod onih s autizmom i onih s drugim razvojnim poremećajima.

Studija djece od 2 do 5 godina uključivala je 668 djece s autizmom, 914 s dijagnozom kašnjenja ili poremećaja u razvoju i 884 djece s tipičnim razvojem. Svim sudionicima izmjerena je visina i težina i prikupljene su informacije o njihovim medicinskim, bihevioralnim i razvojnim povijestima iz zapisa, intervjua i upitnika.

Prema pisanju Disability Scoopa, djeca s autizmom imala su 1,57 puta veću vjerojatnost da će biti prekomjerne tjelesne težine, prema nalazima objavljenima nedavno u časopisu The Journal of Pediatrics. Rizik za mlade s razvojnim kašnjenjima bio je 1,38 puta veći.

Štoviše, istraživači su otkrili da rizik od pretilosti varira čak i među onima s poremećajima iz  spektra - djeca koja imaju ozbiljne simptome autizma imaju 1,7 puta veću vjerojatnost da će biti prekomjerne tjelesne težine od onih s blagim simptomima.

- Trebamo više istraživanja kako bismo razumjeli zašto ta djeca imaju veću vjerojatnost za razvoj pretilosti i koja su djeca najrizičnija - rekla je Susan E. Levy, medicinska direktorica Centra za istraživanje autizma u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, koja je vodila studiju.

Levy i njezini kolege napomenuli su kako drugi medicinski problemi koji su zajednički onima s autizmom, poput gastrointestinalnih i problema sa spavanjem, kao i nuspojave lijekova i ograničen izbor hrane, mogu igrati ulogu.

S obzirom na povećani rizik od problema s težinom kod djece s teškoćama u razvoju, istraživači su rekli da doktori koji liječe djecu u ovoj populaciji trebaju obratiti posebnu pozornost na njihovu težinu i dati roditeljima specifične informacije o tome kako spriječiti pretilost.

- Ovi nalazi jasno pokazuju da je ključno promatranje ove djece zbog prekomjernog povećanja težine u ranoj dobi te da bi mjere prevencije trebale biti proširene kako bi uključile ne samo djecu s poremećajima iz spektra autizma, već i one s drugim razvojnim dijagnozama - kaže Levy.

Damir Fatušić