NACIONALNO ISTRAŽIVANJE Nastavlja se trend rasta broja djece s autizmom

I opet se pokazuje koliko je sustavno prikupljanje podataka i njihova statistička obrada važna u razumijevanju svijeta koji nas okružuje, uključujući invaliditet. A koliko se to radi u Hrvatskoj?

 

Rezultati američkog nacionalnog istraživanja pokazuju da je kod čak 1 od 40 djece dijagnosticiran autizam, čime je nastavljen trend rasta ove brojke.

Istraživači procjenjuju da je 1,5 milijuna djece u dobi između 3 i 17 godina dijagnosticiran poremećaj u razvoju, uz stopu prevalencije od 2,5 posto. Podaci objavljeni u časopisu Pediatrics dolaze iz podataka prikupljenih u Nacionalnom istraživanju dječjeg zdravlja iz 2016. godine, kojim američka vlada obuhvaća roditelje više od 50.000 djece diljem zemlje.

Iako vlada prati prevalenciju autizma različitim metodama, uključujući anketiranje roditelja, službena stopa prevalencije temelji se na podacima prikupljenim kroz Mrežu za praćenje autizma i razvojnih poremećaja Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Iako postoji rasprava o tome jesu li precizniji roditeljski izvještaji ili medicinska evidencija, stopa prave prevalencije vjerojatno je negdje između 1 u 40 i 1 u 59, kaže Alycia Halladay, glavna znanstvena časnica Autism Science Foundationa.

- Postoje dokazi koji kažu da metoda prikupljanja utječe na brojeve prevalencije - ističe Halladay.

Stopa prevalencije autizma od 2,5 posto koja se nalazi u roditeljskom istraživanju 2016. povećala se s 1,7 posto u 2014. godini i 1,5 posto u 2012. Međutim, Michael Kogan iz Savezne uprave za zdravstvene resurse i usluge, glavni autor ovog izvješća, upozorava da se porast može uglavnom pripisati promjenama u formatu ispitivanja.

Smatra se da promjene u dijagnostičkoj metodi i bolja svijest među kliničarima pridonose rastu stope autizma u posljednjih nekoliko desetljeća. Ali postoji i nepoznat postotak koji bi mogao predstavljati pravi porast slučajeva, naglašava Halladay.

- Postoji dio za koji ne znamo odakle dolazi. Vjerojatno postoji stvaran porast, ali još ne znamo što ga uzrokuje - rekla je.

Istraživanje također daje prve nacionalne procjene o prevalenciji liječenja autizma, rekao je Kogan. Oko 64 posto roditelja koji su naznačili da njihovo dijete ima autizam, izvijestio je da je njihovo dijete u prošloj godini primilo bihevioralnu terapiju, a 27 posto je izvijestilo da je njihovo dijete liječeno medikamentima za simptome autizma, uključujući razdražljivost.

I opet se pokazuje koliko je sustavno prikupljanje podataka i njihova statistička obrada važna u razumijevanju svijeta koji nas okružuje, uključujući invaliditet. A koliko se to radi u Hrvatskoj?

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti