MOJE MOGUĆNOSTI Staro golf igralište kao stambena zajednica za osobe s invaliditetom

U Hrvatskoj se vode rasprave o prihvatljivosti različitih oblika stanovanja za osobe s invaliditetom, no svaki od mogućih modela može biti koristan. Samo, umjesto rasprave, treba početi s realizacijom


Nekadašnje igralište za golf u teksaškom Garlandu, u blizini Dallasa, kupljeno je s namjerom da se na njegovom mjestu izgradi stambena zajednica namijenjena, između ostalog, i odraslima s kognitivnim teškoćama.
Neprofitna organizacija 'My Possibilities' (Moje Mogućnosti, op. a.) iz Plana u Teksasu, koja se bavi strukovnim obrazovanjem odraslih osoba s kognitivnim teškoćama, kupila je zemljište Eastern Hills Country Cluba veličine 72.034 hektara. Kognitivne teškoće uključuju stanja od autizma i sindroma Down do traumatskih ozljeda mozga i demencije.
Stambeno naselje će imati prostrane zelene površine, a velik dio standardnih kuća bit će otvoren za prodaju.
- My Possibilities je stvorio revolucionarni pristup cjelokupnoj izgradnji zajednice i brizi za potrebite pojedince i obitelji kojima su u prošlosti nedostajala kvalitetna i sigurna mjesta za život - izjavio je Marty Neilon iz CBRE Land Services grupe koja se bavi nekretninama.
- Lokalna zajednica je dala podršku i razmišljala unaprijed, a ovo područje Garlanda sada će dobiti  prve nove domove u posljednjih nekoliko desetljeća.
Eastern Hills Country Club zatvoren je 2014. i prodan lokalnom investitoru zbog stečaja. My Possibilities kupio je lokaciju, a u dogovoru su posredovali Marty Neilon i Seth Kelly iz CBRE-a. Kako piše The Dallas Morning News, detalji dogovora nisu objavljeni.
Razvojni plan je stvoriti susjedstvo od 300 domova, od čega bi trećina bila za klijente My Possibilitiesa koji imaju posebne stambene potrebe. My Possibilities posjedovat će, dakle, oko 100 novih domova.
Desetogodišnja neprofitna organizacija već posjeduje ustanovu u teksaškom Planu.
U Hrvatskoj se vode rasprave o prihvatljivosti različitih oblika stanovanja za osobe s invaliditetom, no svaki od mogućih modela može biti koristan. Samo, umjesto rasprave, treba početi s realizacijom.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti