INICIJATIVA ZA PRISTUPAČNI SPLIT Nakon naplate parkinga, diskriminacija osoba s invaliditetom u Supetru?

Inicijativa za pristupačni Split prošli je tjedan uputila priopćenje povodom uvođenja novog sustava naplate parkinga za osobe s invaliditetom u Gradu Supetru. Priopćenje splitske Inicijative In-Portal prenosi u cijelosti:

 

"Nakon što se tijekom prošle godine u Supetru osobama s invaliditetom naplaćivao parking, Supetar je uveo novi sustav naplate parkiranja za osobe s invaliditetom i opet fulao. Dakle, da bi uopće osoba s invaliditetom mogla ostvariti mogućnost parkiranja besplatno na mjestima za OSI na parkiralištima s rampom, treba otići do Komunalnog društva Grad i zatražiti prepaid karticu temeljem znaka pristupačnosti, a mora imati i novac uplaćen na istoj (Odluka o uvjetima korištenja i načinu naplate usluge parkiranja na javnim parkiralištima, članak 18., Službeni glasnik Grada Supetra 19/18 - https://app.box.com/s/iyaeddsgl4alouoszwjmw6ezius2anos). Ukoliko se zadrži na parkiralištu dulje od 2 sata, novac joj se skida s uplaćenog iznosa za sate koji nisu besplatni.

Uvođenje prepaid kartica diskriminirajuće je za sve osobe s invaliditetom koje ne žive i ne rade u Supetru te ih stavlja u nepovoljan položaj (iako ih teoretski mogu zatražiti, ali nije praktično za sve one osobe s invaliditetom koje ne borave često u Supetru ili na Braču).

Slijedom toga, svi oni nisu u mogućnosti ostvariti svoje pravo na besplatno korištenje javnih parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom, temeljem znaka pristupačnosti koji osobama s invaliditetom omogućava parkiranje u čitavoj Hrvatskoj i državama članicama EU podjednako.
Pored sjajnog načina na koji su u Splitu uređena parkirališna mjesta za OSI, kojeg kao pozitivan primjer navodi i pravobraniteljica Slonjšak: "Upoznati smo s praksom Grada Splita i Split parking d.o.o., a koji su za osobe s invaliditetom premjestili mjesta ispred rampe/iza rampe na način da osoba koja ima pravo na korištenje znaka pristupačnosti parkira svoje vozilo izvan rampe, te tako ni ne dolazi do naplate", čelni ljudi Grada Supetra krenuli su izmišljati toplu vodu, pri tom nastavljajući s diskriminacijom.

Također, dva sata je nedovoljno dug vremenski period jer osobe s invaliditetom da bi izašle/ušle u vozilo posebno ukoliko su vozači, ali ukoliko su i suvozači kojima je potrebna pomoć, trebaju dovoljno vremena. Pa iako Grad Supetar u dopisu pravobraniteljici od 27. rujna 2018. godine navodi da će "dati prijedlog kojim bi se produžilo vremensko razdoblje besplatnog parkiranja za osobe s invaliditetom sa sadašnjih dva na bar šest sati", isto nije realizirano.

Slijedom navedenog, pravobraniteljica Anka Slonjšak preporučuje Gradu Supetru da se produlji vremensko trajanje besplatnog parkinga za osobe s invaliditetom s dva na šest sati te da se besplatan parking ne ostvaruje na temelju prepaid kartice koja sve druge korisnike prava na korištenje znaka pristupačnosti koji nisu iz Supetra stavlja u nepovoljan položaj", stoji u priopćenju Inicijative za pristupačni Split.

In Portal