TRUMP ODOBRIO Nastavak programa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom

Podsjetimo da je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u priopćenju s početka prošle godine poručila kako život osoba s invaliditetom u zajednici nije nečija 'ideja' već njihovo pravo i to pravo dužna im je osigurati država


Američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna je potpisao zakone koji uključuju 112 milijuna dolara za program Money Follows the Person (Novac slijedi osobu, op. a.), o kojem smo već pisali na In Portalu. Program pruža državama dodatna Medicaid sredstva za usluge zapošljavanja i stanovanja kako bi pomogli ljudima u tranziciji iz staračkih domova ili drugih institucionalnih objekata u stanove ili domove za male grupe.
Program Money Follows the Person je istekao 2016. godine i države su trošile sav preostali novac da bi nastavile pomagati ljudima da izađu iz institucija, piše Disability Scoop.
Zagovornici su prvobitno poticali da se zakon usvoji prije kraja 2018. godine kada su države trebale ostati bez sredstava za program Money Follows the Person. No produženje je zapelo zbog 35-dnevnog djelomičnog zastoja u radu američke vlade.
U pismu zakonodavcima iz prosinca prošle godine, u kojem pozivaju na nastavak programa, Vijeće za vođenje starosnih organizacija i Konzorcij za građane s invaliditetom kažu da je program Money Follows the Person pomogao državama da potroše više na usluge u domu i zajednici, smanjujući pritom troškove za institucionalne usluge.
- Iako je Kongres postigao velike korake u osiguravanju integracije osoba s invaliditetom u njihove zajednice i da starije osobe mogu ostariti na mjestu, još uvijek postoje sustavne predrasude koje favoriziraju skuplju institucionalnu skrb nad kućnim uslugama i uslugama u zajednici - navodi se u pismu.
Krajnji cilj, kažu zagovornici, bit će osigurati da program Money Follows the Person postane trajan za države koje su od 2006. godine dobile otprilike 3,7 milijardi dolara za pomoć u preseljenju više od 88.000 osoba s invaliditetom i starijih osoba.
Podsjetimo da je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u priopćenju s početka prošle godine poručila kako život osoba s invaliditetom u zajednici nije nečija 'ideja' već njihovo pravo i to pravo dužna im je osigurati država, jer se na to obvezala potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Konvencija je obvezujući dokument, iznad nacionalnih zakona pa izvršenje obveza nije stvar dobre volje niti opredjeljenja, već dužnost. Hrvatska se voli pohvaliti da je jedna od prvih država koja je prije deset godina ratificirala ovaj dokument. Međutim, poduzela je vrlo malo da izvrši zadane obveze, ocijenila je tada Slonšjak.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti