DOBRA VIJEST Amerikanci ukidaju diskriminatorno niske plaće za osobe s invaliditetom

Ovaj primjer zorno prikazuje dvostranost nekih od propisa koji su nesumnjivo uvedeni s dobrom namjerom, ali i političku volju da se zastarjela pravila mijenjaju kada njihova svrha postane upitna


U američkom Kongresu se poduzimaju novi koraci kako bi se uklonili propisi koji poslodavcima omogućavaju da osobama s invaliditetom plaćaju manje od minimalne plaće.
Zakon koji je odnedavno u Senatu i Zastupničkom domu Sjedinjenih Američkih Država doveo bi do kraja onoga što Amerikanci nazivaju podminimalna plaća.
Prema zakonu koji datira iz 1930-ih, poslodavci mogu dobiti potvrde 14(c) od Ministarstva rada koje im omogućavaju da plate osobe s invaliditetom manje od saveznog minimuma, trenutno 7,25 dolara po satu. Radnici koji su plaćeni po nižoj stopi trebali bi primiti kompenzaciju na temelju razine produktivnosti u odnosu na radnike bez invaliditeta, piše Disability Scoop.
U posljednjih nekoliko godina došlo je do težnji da se iz zakona izbaci podminimalna plaća. Kritičari kažu da je takav sustav izrabljivački i da neke osobe s invaliditetom zarađuju samo po nekoliko centa na sat. S druge strane, međutim, postoje obitelji i zagovornici koji kažu da sustav i dalje igra važnu ulogu, posebno za one s teškim invaliditetom kojima je vrlo važan osjećaj da doprinose zajednici u kojoj žive.
U novom Zakonu o preoblikovanju u konkurentno zapošljavanje od Ministarstva rada zahtijevalo bi se da prestane izdavati potvrde 14(c). Postojeće potvrde postupno će se ukidati tijekom šestogodišnjeg razdoblja. Osim toga, mjera bi omogućila dodjelu bespovratnih sredstava i uspostavila centar za tehničku pomoć tvrtkama koje trenutno koriste podminimalne plaće kako bi prešle na poslovni model koji zapošljava osobe s invaliditetom na konkurentan i integracijski način.
- Iako smo postigli napredak, još uvijek ima previše ljudi koji nisu u stanju u potpunosti ostvariti američki san zbog zastarjelih zakona i društvenih stigmi - rekao je senator Bob Casey, koji je predložio tu mjeru zajedno sa zastupnikom Bobbyjem Scottom.
Najnoviji prijedlog dolazi samo nekoliko tjedana nakon što su demokrati u Domu i Senatu uveli zakon o povećanju minimalne plaće na 15 dolara po satu. Taj zakon, nazvan Zakon o povećanju plaća, također uključuje sličan plan za postupno ukidanje podminimalne plaće za osobe s invaliditetom u roku od šest godina.
Osim toga, Casey je nedavno predložio zakon s ciljem poticanja poslodavaca na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Zakon o poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom povećao bi tri postojeća porezna kredita poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom ili poduzećima koja čine svoje lokacije pristupačnijima.
Ovaj primjer zorno prikazuje dvostranost nekih od propisa koji su nesumnjivo uvedeni s dobrom namjerom, ali i političku volju da se zastarjela pravila mijenjaju kada njihova svrha postane upitna.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti