INKLUZIVNE IGRAČKE Mattel predstavio Barbie lutke u kolicima i s protezom

U novoj liniji lutaka Barbie nalaze se lutke tamnijih nijansi kože, tekstura kose i oblijeg tijela uz dvije lutke s invaliditetom - Barbie u invalidskim kolicima i Barbie s izmjenjivom protetskom nogom

 

Mattelove Barbie lutke dugo su bile predmetom ljutnje za zagovornike koji osjećaju da one ne predstavljaju prave žene. U ponedjeljak, tvrtka je najavila da će napraviti još jedan korak naprijed kako bi to ispravila s novom linijom Fashionista Barbies, koja će uključivati ​​različite veličine tijela i lutke s invaliditetom.

U novoj liniji lutaka Barbie nalaze se lutke tamnijih nijansi kože, tekstura kose i oblijeg tijela uz dvije lutke s invaliditetom - Barbie u invalidskim kolicima i Barbie s izmjenjivom protetskom nogom. Prema Kim Culmone, Mattelovom potpredsjednicom tvrtke Barbie Design, te lutke su još jedan korak prema inkluzivnijoj igrački koja predstavlja raznolikost njihovih kupaca.

- Invalidska kolica ili lutka u invalidskim kolicima bila su jedna od najtraženijih stvari - rekla je Culmone Teen Vogueu.

- Nama je važno slušati naše potrošače - dodala je.

Kako piše portal The Mighty, ovo nije prvi pokušaj tvrtke da napravi inkluzivnije lutke. Mattel je 1997. godine predstavio svoju prvu lutku u invalidskim kolicima koja je u početku bila nazvana 'Share-a-Smile Becky'. Becky je bila Barbiena prijateljica koja je koristila ružičasta invalidska kolica s ljubičastim kotačima. Prema Chicago Tribuneu, Becky je bila hit i bila je prodana u oko 6.000 primjeraka u prvom tjednu.

Međutim, Mattel nije razmišljao o tome da Becky ostvari pristup ostatku Barbie svijeta. Uskoro su mlade žene otkrile da vrata Barbie kuće nisu odgovarala njezinim invalidskim kolicima. Ista stvar je bila s dizalom. Mattel je u to vrijeme izjavio kako će pokušati Barbie svijet učiniti pristupačnijim, ali 20 godina kasnije popularne igračke nisu ažurirane.

Čini se da s najnovijom linijom inkluzivnih Fashionista Barbie lutaka Mattel želi popraviti nedostatak zastupljenosti osoba s invaliditetom. Barbie koja koristi invalidska kolica koristi kolica s niskim naslonom i realističnim dizajnom, a obje lutke s invaliditetom moderne su verzije klasične Barbie, koja je izvorno stvorena 1959. godine.

Prema Teen Vogueu, Culmone je radila s osobama s invaliditetom kako bi osmislila lutku Barbie koja bi bila točnija prezentacija osoba s invaliditetom. Tim je radio s UCLA-om u dizajniranju njezinih invalidskih kolica, koja će odgovarati svakoj Barbie u kolekciji 'Made to Move'. Culmone nije rekla hoće li se nova invalidska kolica odgovarati Barbie Dream kući i drugoj opremi.

Mattel je surađivao i s Jordan Reeves, 12-godišnjakinjom koji ima protezu. Njezin je prijedlog bio da se protetska noga Barbie može ukloniti, kako bi lutka bila realnija.

Najnovije Barbie lutke samo su još jedan korak u misiji brenda da bolje predstavi i osnaži mlade žene, kaže Culmone.

- Povratne informacije koje smo dobili o lutki i marki nisu bile u skladu s našim namjerama. To smo shvatili ozbiljno - kaže Culmone.

- Nastavak je naše misije da doista pokažemo svim djevojkama da imaju neograničen potencijal, da to nije kraj. To je samo stalna predanost koja se odnosi na sadašnjost i budućnost.

Nove Fashionista Barbies bit će dostupne u jesen ove godine.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti