ROVINJ Besplatni sportski programi za djecu i mlade s invaliditetom

Programima je cilj, uz ostalo, poticati djecu s teškoćama u razvoju na fizičku aktivnost koja pozitivno utječe na poboljšanje samopouzdanja, pozitivnu percepciju te razvijanje samostalnosti

 

Kroz svoj program rada Sportska zajednica Grada Rovinj-Rovigno pokrenula je, u suradnji s Društvom osoba s invaliditetom Rovinja, provedbu niza sportskih programa za djecu i mlade s invaliditetom. Cilj je omogućiti im što bolji učinak fizičkih aktivnosti, poboljšanje samopouzdanja, pozitivnu percepciju, poboljšanje senzorskih sposobnosti, razvijanje samostalnosti i pomoći u grupi, druženje i veselje te prihvaćanje u društvu i od strane zajednice.

U suradnji s Judo klubom Uchimata iz Rovinja ukupno deset polaznika pohađa besplatne treninge prilagođene njihovim potrebama. Uz pomoć iskusnih trenera polaznici mogu unaprijediti koordinaciju, steći fleksibilnost, jačati određene grupe mišića, steći radne navike, samopoštovanje te sigurnost i vjeru u sebe. Treninzi se održavaju u dvorani Judo kluba u Rovinju jedanput tjedno u trajanju od 60 minuta.

U suradnji s farmom Haber iz Rovinja provodi se terapijsko jahanje koje je vrlo učinkovito i čiji se rezultati vide kod seadm polaznika koji po dogovoru besplatno odlaze na terapijsko jahanje jedan do dva puta tjedno u trajanju od 45 minuta. Klub izvodi hipoterapiju i terapijsko jahanje za korekciju različitih ortopedskih i neuromotoričkih smetnji kod djece i odraslih odnosno aktivnosti kojima je zajedničko uključivanje osoba i konja.

Premala zastupljenost motoričkih aktivnosti ili njihovo potpuno odsustvo u odgoju i obrazovanju djece tijekom odrastanja ne može se u kasnijim razvojnim razdobljima nadoknaditi - istaknuo je tajnik Sportske zajednice, Roberto Krevatin.

Sportska zajednica Grada Rovinja-Rovigno kontinuirano radi na daljnjem razvoju i afirmaciji sporta kroz realizaciju sportskih programa ujedno brinući o ostvarenju programa javnih potreba u sportu na području grada. U Zajednici su učlanjene 33 sportske udruge i jedno trgovačko društvo te ista godišnje raspolaže sredstvima proračuna Grada Rovinja u iznosu od 4,8 milijuna kuna, koja su prvenstveno namijenjena financiranju sportskih udruga.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti