KONTROVERZNI ZAKON Zabrana pobačaja djece s urođenim invaliditetom

U situaciji u kojoj u Hrvatskoj nemamo jasan općeniti stav o pobačaju, ovakvo pitanje se može činiti beskorisnim ili nepotrebnim kompliciranjem ionako preopterećenog diskursa, no možda se upravo ovdje krije temeljni problem

 

Povlačeći usporedbe s nacističkim njemačkim eugeničarima i američkim robovlasnicima, odbor Zastupničkog doma države Kentucky odobrio je zakon kojim će se zabraniti pobačaj u Kentuckyju za žene koje žele prekinuti trudnoću zbog spola, rase, boje kože, nacionalnog podrijetla ili invaliditeta.

Državna zastupnica Melinda Gibbons Prunty rekla je svojim kolegama da zakoni o građanskim pravima štite građane Kentuckyja od diskriminacije nakon rođenja. Isti zakoni trebali bi se proširiti i na zaštitu građana prije rođenja, kaže Prunty.

Prenatalni pregled koji otkriva Down sindrom, izobličenje i druge mentalne ili tjelesne poteškoće ponekad uvjerava žene da prekinu trudnoću, koju država nikada ne smije dopustiti, ističe Prunty.

- Zahtjevati pravo na gašenje ili uklanjanje života nerođenog djeteta zbog njegovog spola, rase ili mogućeg tjelesnog ili mentalnog invaliditeta podsjeća na zlu socijalnu filozofiju eugenike. Ovaj zakon prepoznaje i potvrđuje da svaki ljudski život ima temeljnu vrijednost - objašnjava Prunty.

Osam država trenutno zabranjuje pobačaj zbog selekcije spola, jedna država to čini zbog izbora rase, a jedna država to čini zbog genetskih anomalija, prema Guttmacher institutu, koji provodi istraživanja za zagovornike prava na pobačaj. U nekolicini drugih država takvi su zakoni odbačeni ili stavljeni na čekanje od strane sudova.

Prunty i nekoliko pristaša njezinog zakona kazali su kako je legalizirani pobačaj omogućio trudnicama da nesrazmjerno diskriminiraju nerođenu manjinu i one s invaliditetom, brišući milijune potencijalnih Amerikanaca koji su mogli uživati ​​u dobrim životima.

Na primjer, procjenjuje se da 70 posto trudnoća u SAD-u s dijagnozom Down sindroma završava abortusom, rekla je Mary O'Callaghan, razvojna psihologinja i znanstvena savjetnica na Sveučilištu Notre Dame. O'Callaghan ima dva sina s Down sindromom.

- Nema sumnje, sprečavanje rađanja ove djece putem pobačaja je krajnji cilj prenatalnog probira. Osiguravajuća društva i javnozdravstveni programi ne bi ulagali više od milijardu dolara godišnje bez ikakve isplativosti prestanka života - rekla je O'Callaghan zastupničkom Odboru.

- Ovo mi zvuči kao eugenika. Možda je vrijedno spomenuti da su prve žrtve nacističkog genocida bile osobe s invaliditetom.

Kako piše Lexington Herald-Leader, protiv zakona je bilo nekoliko žena koje su izjavile da je odluka o prekidu trudnoće, osobito nakon otkrivanja teških invaliditeta, izrazito osobna i da žene moraju biti slobodne donositi odluku za sebe.

Kelly Jones, majka troje djece iz Fort Thomasa, od kojih jedno ima Down sindrom, pozvala je zakonodavce da ne brane pobačaje i usredotoče se na pomaganje obiteljima iz Kentuckyja koje se već bore s invaliditetom.

- Nema potrebe trošiti vrijeme i resurse naše države na hipotetičku majku o kojoj ovisi ovaj zakon - kaže Jones.

- Kako bi bilo da, umjesto da pokuša vidjeti u budućnost i pročitati um, naša se vlada pozabavi pomaganjem pojedincima i obiteljima koje već žive s invaliditetom u našoj državi?

Doktorica Nicole Nolan, porodničarka iz Louisvillea, izjavila je odboru da svaki tjedan vidi žene koje se bore s odlukama nakon što ultrazvuk ili analiza krvi otkriju ozbiljan problem, kao što je prirođeni srčani defekt ili odsutnost fetalnog moždanog tkiva.

- Samo ona može odlučiti što je najbolje za nju i njezinu obitelj - kaže Nolan.

- Ovo je dijagnoza medicinskog problema. Oni koji odlučuju kako se nositi s tim medicinskim pitanjem trebali bi biti pacijentica, njezina obitelj, sustavi podrške i njezin medicinski tim, a ne vlada - napominje Nolan.

U situaciji u kojoj u Hrvatskoj nemamo jasan općeniti stav o pobačaju, ovakvo pitanje se može činiti beskorisnim ili nepotrebnim kompliciranjem ionako preopterećenog diskursa, no možda se upravo ovdje krije temeljni problem - kada nečije pravo na izbor drugome postaje nacističkoj eugenici prilična smrtna presuda?

Damir Fatušić

 

 

Povezane vijesti