TRUMPOV PLAN Novim proračunom će se sramotno štediti na osobama s invaliditetom

Svojim najnovijim prijedlogom proračuna predsjednik Trump poziva na značajne promjene u Medicaidu za koje zagovornici kažu da će imati velike posljedice za osobe s invaliditetom

 

Predsjednik Donald Trump objavio je u ponedjeljak financijski plan savezne vlade za sljedeću fiskalnu godinu vrijedan 4,75 bilijuna dolara. Prijedlog sadrži velike rezove domaće potrošnje, povećanje sredstava za obranu i novac za zid uz granicu s Meksikom.

Unutar proračunskog zahtjeva nalazi se plan da se državama pruži dodatna fleksibilnost s Medicaid programima kroz sustave potpore po stanovniku ili bespovratnim sredstvima.

Ukratko, umjesto slanja odgovarajućih dotacija državama za pokrivanje svih usluga koje se pružaju korisnicima, bez obzira na cijenu, Trumpov plan predviđa da savezna vlada svake godine državama osigurava fiksni iznos novca za Medicaid usluge.

Takav pristup republikanci su nekoliko puta pokušali progurati u posljednjih nekoliko godina kao način obuzdavanja izdataka za program prava. Tome se protive zagovornici osoba s invaliditetom koji kažu da bi ograničavanje federalne potrošnje ugrozilo sposobnost država da financiraju fondove na koje se oslanjaju osobe s invaliditetom.

U priopćenju objavljenom ovog tjedna, iz organizacije The Arc su priopćili da će Trumpov proračunski zahtjev 'ugroziti živote osoba s invaliditetom'.

- Prijedlog uključuje duboke rezove za Medicaid, osnovni program koji osigurava pristup zdravstvenoj skrbi i uslugama u domu i zajednici za osobe s invaliditetom - navode.

Osim Medicaida, proračunski zahtjev poziva na rezanje brojnih programa, uključujući državna vijeća za razvojne poteškoće, programe samostalnog življenja i privremene skrbi, dok se sredstva u cijelosti smanjuju za programe obrazovanja specijalnih olimpijskih igara i ukidanje inicijative od 51 milijun dolara za rješavanje problema autizma i drugih razvojnih poremećaja.

Jedno područje pošteđeno smanjenja je posebno obrazovanje, a Trump predlaže bespovratna sredstva u okviru Zakona o obrazovanju osoba s invaliditetom na razini od 13,2 milijarde dolara.

- Donesene su teške odluke, ali mi smo se pobrinuli da ovaj proračun štiti naše najugroženije studente tako što ćemo zatražiti financijska sredstva za programe Title I i IDEA - rekla je američka ministrica obrazovanja Betsy DeVos.

Međutim, zagovornici su tijekom godina upozoravali da održavanje iste količine sredstava iz godine u godinu ne daje istu razinu usluga jer ne uključuje inflaciju.

Proračunski zahtjev služi kao nacrt prioriteta predsjednika, ali na Kongresu je da odluči kako raspodijeliti savezne dolare, piše Disability Scoop.

- Dobra vijest je da će Kongres napisati godišnje zakone za izdvajanja i dosad je podržao većinu godišnjih programa financiranja koji podržavaju ljude s autizmom - kaže Kim Musheno, potpredsjednica javne politike u Američkom društvu za autizam.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti