OPASNE LAŽI Facebook zaustavlja širenje dezinformacija o cjepivima i autizmu

Manje od tjedan dana nakon velike studije koja je dodatno odbacila bilo kakvu povezanost između autizma i cjepiva, iz Facebooka kažu da će zaustaviti širenje dezinformacija o cjepivima na svojoj platformi

 

Društvena mreža je krajem prošlog tjedna izjavila da će smanjiti rangiranje skupina i stranica koje šire lažne ili obmanjujuće informacije o cjepivima u svojim vijestima i pretraživanju te će ukloniti takve stranice iz preporuka i predviđanja za pretraživanje.

Tvrtka je također naznačila da će odbiti oglase koji spadaju u ovo područje i eliminirati oglašivačima pristup mogućnostima ciljanja oglasa kao što su 'kontroverze cjepiva'.

- Vodeće globalne zdravstvene organizacije, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, javno su identificirali provjerljive laži o cjepivu. Ako se ove varke o cjepivu pojave na Facebooku, mi ćemo poduzeti mjere protiv njih - izjavila je Monika Bickert, Facebookova potpredsjednica za upravljanje globalnom politikom, u izjavi o promjenama.

Osim što rješava pitanje dezinformacija, Facebook je naveo da traži načine kako educirati korisnike o cjepivima.

- Također vjerujemo u pružanje dodatnog konteksta ljudima kako bi odlučili hoće li čitati, dijeliti ili sudjelovati u razgovorima o informacijama koje vide na Facebooku - kaže Bickert.

- Istražujemo načine da ljudima pružimo točnije informacije od stručnih organizacija o cjepivima na vrhu rezultata za srodna pretraživanja, na stranicama koje raspravljaju o toj temi i na pozivnicama za pridruživanje grupama o toj temi.

Nova će se politika proširiti na Instagram Explore i hashtag stranice, objavio je Facebook.

Kao odgovor na to, američki odbor Senata pozabavio se pitanjem nedovoljnog cijepljenja ranije ovog mjeseca, a Američka akademija pedijatara pisala je Facebooku, Googleu i Pinterestu tražeći od njih da učine više kako bi spriječili širenje netočnosti o cjepivima na svojim platformama.

Kako podsjeća Disability Scoop, prošli tjedan su znanstvenici objavili jednu od najvećih studija o autizmu i MMR cjepivu. Pratili su više od 650.000 djece tijekom desetljeća i otkrili da djeca koja su primila cjepivo nisu imala veću vjerojatnost za razvoj autizma od onih koji nisu. Osim toga, istraživači su rekli da nema dokaza koji bi ukazivali na to da je cijepljenje izazvalo autizam kod visokorizične djece.

Damir Fatušić