PROJEKT ABOVE Dobra praksa u području zapošljavanja osoba s invaliditetom

Radi se o zapošljavanju marginaliziranih skupina, s naglaskom na psihički oboljele osobe, ali i sve ostale koje na tržištu rada teško nalaze posao, pojasnio je Tomislav Velić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Bubamara

 

Zaštita osoba s invaliditetom jedan je od najosjetljivijih i najspecifičnijih elemenata društveno-razvojne, gospodarske i prije svega socijalne politike uopće. Položaj osoba s invaliditetom u našoj zemlji, ali i u svijetu, uređen je brojnim zakonskim i podzakonskim aktima, a njihova prava i mogućnosti ovise o mnogo čimbenika. I upravo kako bi se promijenila kolektivna svijest, smanjile predrasude te omogućilo zapošljavanje osoba s teškoćama mentalnog zdravlja, nastao je projekt pod nazivom ABOVE (ABilities On the moVE).

Projekt ABOVE ima za cilj ostvarivanje partnerstva kako bi se razmijenile dobre prakse u području zapošljavanja osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja, a koje jamče poboljšanje vještina stručnjaka, socijalno-profesionalnu integraciju osoba teškoćama u području mentalnog zdravlja i veću kvalitetu života tih osoba. Tako je u petak u Velikoj gradskoj vijećnici održan treći po redu sastanak projektnih partnera, a čiji domaćin je bila Udruga osoba s invaliditetom Bubamara, javlja Novosti.hr

- Ovo je Erasmus+ projekt koji je udruzi Bubamara omogućio da sudjeluje u globalnom kreiranju socijalnih politika, što nam je velika čast. Radi se o projektu koji podrazumijeva ne samo razmjenu iskustava između zemalja članica EU, već i istraživanje čiji će rezultati biti predstavljeni Komisiji Europskog vijeća za socijalnu politiku. Radi se o zapošljavanju marginaliziranih skupina, s naglaskom na psihički oboljele osobe, ali i sve ostale koje na tržištu rada teško nalaze posao - pojasnio je Tomislav Velić, predsjednik Udruge.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 71.080 eura, a, uz Bubamaru, partneri na projektu su Francuska, Grčka i Italija čiji su predstavnici također sudjelovali na današnjem sastanku. Jedan od ciljeva projekta je i prikupljanje različitih strukovnih metoda, uzimajući u obzir potrebe za profesionalnom podrškom za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja u odnosu na zaposlenje, tako da su projektni partneri raspravljali na temu zapošljavanja osoba s mentalnim teškoćama te posvjedočili primjerima dobre prakse u svijetu.

Sastanku je nazočio i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji je ovom prilikom istaknuo:

- Grad Vinkovci daje podršku osobama s invaliditetom, pogotovo podržavamo našu Bubamaru koja je jedna od aktivnijih udruga u gradu, ali i u Hrvatskoj. Poseban problem je zapošljavanje osoba s invaliditetom, zato je danas ovaj Erasmus+ projekt na kojemu ćemo vidjeti i iskustva drugih zemalja u ovakvim situacijama – kazao je Šokičić.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti