OPASNI VITAMIN Muškarac nepovratno oštetio bubrege zbog savjeta naturopata

Čovjek u pitanju završio je u bolnici po povratku kući u Kanadu nakon putovanja u jugoistočnu Aziju, gdje je proveo dva tjedna sunčajući se šest do osam sati dnevno

 

54-godišnji muškarac živi s kroničnim oštećenjem bubrega nakon što je slijedio savjete naturopata i predozirao se vitaminom D, otkriva studija slučaja objavljena u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Čovjek u pitanju završio je u bolnici po povratku kući u Kanadu nakon putovanja u jugoistočnu Aziju, gdje je proveo dva tjedna sunčajući se šest do osam sati dnevno. Testovi su pokazali visoku razinu kreatinina, što upućuje na oštećenje ili nepravilan rad bubrega.

Pacijent nije imao apsolutno nikakvu medicinsku anamnezu gubitka koštane mase ili nedostatak vitamina D, ali mu je naturopat svejedno 'propisao' dnevnu dozu od osam do dvanaest kapljica vitamina D. Rezultat - opasno visoka razina kalcija u krvotoku, stanje koje se naziva hiperkalcijemija.

U Kanadi je preporučena dnevna količina vitamina D 400 do 1.000 internacionalnih jedinica (IU), iako se odraslim osobama s visokim rizikom od osteoporoze može savjetovati da uzmu 800 do 2.000 IU. Pacijent je konzumirao čak 8.000 do 12.000 IU vitamina D svaki dan.

Vitamin D i kalcij su neophodni za održavanje jakih kostiju i zdravog tijela. Ali previše kalcija zapravo može oslabiti kosti, piše IFLScience. Također može utjecati na procese koji imaju veze sa srcem i mozgom i izazvati bubrežni kamenac. Nagomilavanje kalcija u krvi glavna je nuspojava viška vitamina D. To može dovesti do raznih neugodnih simptoma kao što su povraćanje, bol u kostima i osjećaj zbunjenosti.

U trenutku kada je dobio dijagnozu, pacijent je bio na tom intenzivnom režimu više od dvije i pol godine. Liječnici vjeruju da je intenzivno izlaganje toplini tijekom sati provedenih na sunčanju u kombinaciji s već postojećom hiperkalcijemijom, uzrokovanom toksičnošću vitamina D, i upotrebom diuretika pogoršalo pacijentovo akutno oštećenje bubrega.

U ovom slučaju, šteta se može držati pod kontrolom, ali je nepopravljiva. Autori studije slučaja nadaju se da bi to moglo biti upozorenje drugima koji su malo previše liberalni s unosom vitamina D.

- Iako je toksičnost vitamina D rijetka zbog velikog raspona terapeutskih opcija, njegova velika dostupnost u raznim formulacijama bez recepta može predstavljati značajan rizik za neinformirane pacijente - pišu autori.

- Važno je to što pacijenti mogu biti asimptomatični, odgađati dijagnozu, a abnormalnosti povezane s toksičnosti vitamina D mogu se otkriti samo slučajno.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti