BORBA SE ISPLATI Smanjena diskriminacija osoba s invaliditetom na radnom mjestu

Dojam je da se u Hrvatskoj invaliditet ne shvaća dovoljno ozbiljno kao povod moguće diskriminacije pa ona, iako se zasigurno događa, gotovo nikada nije predmet interesa javnosti, medija ni institucija

 

Već drugu godinu zaredom, broj pritužbi za diskriminaciju pri zapošljavanju povezanih s invaliditetom je smanjen, navodi se u izvješću američke vlade.

Američka komisija za jednake mogućnosti pri zapošljavanju (Equal Employment Opportunity Commission - EEOC, op. a.) kazala je kako je prošle godine bilo 24.605 optužbi za pristranost pri zapošljavanju vezanih za invaliditet. To je manje od 26.838 koliko ih je bilo u 2017. godini.

Ovaj trend dolazi nakon što je agencija zabilježila rekordnu razinu od 28.073 pritužbe zbog invaliditeta u 2016. godini.

EEOC prati diskriminaciju na radnom mjestu povezanu s invaliditetom, kao i pritužbe vezane uz diskriminaciju pri zapošljavanju koje se odnose na rasu, boju kože, spol, dob, religiju, odmazdu, jednakost plaća, genetske informacije i nacionalno podrijetlo.

Kako piše Disability Scoop, za fiskalnu godinu koja je završila 30. rujna 2018., agencija je ukupno naplatila 76.418 kazni, manje nego prethodne godine. Međutim, s 32,2 posto, invaliditet je i dalje jedan od glavnih razloga navedenih u pritužbama.

EEOC je naveo da je prošle godine riješio 5.431 predmeta vezanih uz invaliditet u korist osobe koja je podnijela pritužbu i osigurala 136,5 milijuna dolara novčane naknade za njih.

Dojam je da se u Hrvatskoj invaliditet ne shvaća dovoljno ozbiljno kao povod moguće diskriminacije pa ona, iako se zasigurno događa, gotovo nikada nije predmet interesa javnosti, medija ni institucija.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti