KAPA DOLJE, MAJSTORI Cijelo susjedstvo bit će izgrađeno samo za osobe s invaliditetom

U projektu, koji građevinari nazivaju prvim takvim u povijesti, na tržištu će se naći cijelo susjedstvo puno novih domova koji su posebno dizajnirani za odrasle osobe s invaliditetom

 

Projekt nazvan Luna Azul nalazi se u Phoenixu. U svibnju će biti otvoren model kuće i klupska kuća te bazen u susjedstvu, dok će ostatak od 30 kuća biti dovršen do kraja godine.

Prema onima koji stoje iza projekta, ono što čini ovo susjedstvo jedinstvenim u SAD-u, a možda i u cijelom svijetu, je to da će stanovnici biti vlasnici svojih domova, što im nudi trajnije rješenje.

- Bili smo zabrinuti za budućnost naše kćeri, pogotovo nakon što nas više ne bude - rekao je Mark Roth, tvorac Luna Azula, čija odrasla kći ima razvojni invaliditet.

- Vlasništvo nad imovinom daje osobama koje žive u Luna Azulu osobnu agenciju, zajednicu kompatibilnih susjeda i osjećaj ponosa, dok njihove obitelji mogu biti sigurne da su njihovi najmiliji sigurni, da su zaokupljeni životom i zbrinuti.

S domovima koji se nalaze oko dvorišta i redovitim aktivnostima u zajednici, Luna Azul je zamišljena kao 'džepno susjedstvo' koje potiče odnose među susjedima. Udruga vlasnika kuća zaposlit će direktora i osoblje koje radi preko noći kako bi promoviralo društveni angažman i sigurnost, iako se od stanovnika očekuje da organiziraju vlastite usluge podrške.

Zajednica domova veličine od 102 do 176 četvornih metara nalazi se u blizini urbanih sadržaja i javnog prijevoza te je zatvorena kako bi se osigurala sigurna okolina za stanovnike, izjavio je poduzetnik.

Kuće u mediteranskom stilu imaju tehnologiju pametnog doma, a cijene se kreću od 300.000 do pola milijuna dolara. Šest kuća je već pod ugovorom, javlja Disability Scoop.

- Kupnja će se obaviti kao kod bilo koje druge kuće - rekao je Roth.

- Budući da se mnoge osobe s invaliditetom brinu oko vlasništva, njihovi roditelji mogu, primjerice, sami ili putem zaklade kupiti domove. Stanovnici mogu naplaćivati ​​najamninu cimerima koje su sami odabrali i nastaviti primati sve financijske potpore koje imaju.

Svatko može kupiti jednu dvosobnu ili trosobniu kolibu, bez obzira na to imaju li invaliditet ili ne, iako je susjedstvo usmjereno na uključivanje i podršku onima koji imaju invaliditet.

- Luna Azul je otvorena za svakoga tko se želi probuditi u inkluzivnom, privlačnom susjedstvu u kojem se razlike ne samo toleriraju, nego su predviđene i dobrodošle - kaže Roth.

- Moja će kći uvijek biti pozvana na zabavu u obližnjem bazenu.

Damir Fatušić