LAKŠE DO POSLA Revizija zakona olakšat će zapošljavanje osobama s teškim invaliditetom

Republikanski zakonodavci guraju američko Ministarstvo obrazovanja da preispita propise koji su transformirali prijelaz iz škole na posao za osobe s invaliditetom

 

U pismu državnoj tajnici obrazovanja Betsy DeVos prošlog mjeseca, osam republikanskih članova Kongresa reklo je da bi trebalo ponovno razmotriti pravila uspostavljena tijekom Obamine administracije. Propisi razjašnjavaju kako bi se trebao provoditi savezni Zakon o inovacijama i mogućnostima radne snage.

Prema zakonu iz 2014. godine, osobe s invaliditetom u dobi od 24 godine i mlađe moraju provoditi integrirano zapošljavanje prije nego što počnu raditi na poslovima koji plaćaju manje od minimalne plaće. Pojedinci s invaliditetom koji već rade za ono što je poznato kao podminimalna plaća mogu to i dalje činiti, ali moraju dobiti redovito savjetovanje o karijeri i informacije o mogućnostima obuke.

Prošle godine Ministarstvo obrazovanja priopćilo je kako planira 'izmijeniti' propise. U posljednje vrijeme, piše Disability Scoop, jesenski program je pokazao da ministarstvo u siječnju izda obavijest o predloženom donošenju propisa, ali se to nikada ne dogodi.

Zakonodavci Zastupničkog doma Sjedinjenih Država sada pozivaju DeVos da se pokrene navodeći 'tekuće probleme u provedbi nekih aspekata zakona'. U svojoj korespondenciji kažu da je Obamina administracija koristila 'neprecizne kriterije' kako bi definirala što se smatra 'integriranim postavkama' što je dovelo do toga da neke državne agencije za profesionalnu rehabilitaciju prestanu upućivati ​​osobe s invaliditetom određenim poslodavcima umjesto da donose pojedinačne odluke.

Ovo pitanje posebno pogađa poslodavce koji djeluju putem saveznog programa AbilityOne, koji pruža mogućnosti zapošljavanja za slijepe ili osobe s teškim invaliditetom, obično u odvojenim okruženjima.

- Čuli smo od poslodavaca iz cijele zemlje da je gotovo 20 državnih agencija za provedbu zakona djelomično ili u potpunosti prestalo upućivati ​​osobe s invaliditetom na AbilityOne i State Use (zapošljavanje u državnoj upotrebi, op. a.) programe - navodi se u pismu DeVos.

- Nažalost, opće uskraćivanje upućivanja na radna mjesta za AbilityOne i State Use oduzimaju osobama s teškim invaliditetom mogućnost upućivanja na kvalitetne mogućnosti zapošljavanja u različitim okruženjima, uključujući u federalnim i državnim zgradama vlade.

Korespondenciju s DeVos potpisuju zastupnici Glenn Grothman, Ron Estes, Phil Roe, Mike Gallagher, Tim Walberg, Warren Davidson, Markwayne Mullin i Susan Brooks.

Zastupnici kažu da bi Ministarstvo obrazovanja trebalo ukinuti trenutne smjernice i izdati nova pravila koja bi državnim službama za profesionalnu rehabilitaciju trebala narediti provođenje pojedinačnog razmatranja slučajeva za AbilityOne poslove kako bi se utvrdilo treba li ih se smatrati konkurentnim integriranim zapošljavanjem prema zakonu o radnoj snazi.

Ministarstvo obrazovanja nije odgovorilo na zahtjev za komentar o statusu propisa, ali su u siječnju izjavili da rade na tome.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti