TUŽNA VIJEST Nakon četvrt stoljeća bračne sreće preminuo suprug u najduljem braku osoba s Downovim sindromom

Par je bio prisiljen na testiranja znanja o seksu, osjećajima te svakodnevnim životnim potrebama, a nakon što su se oženili preselili su se u stambenu zajednicu koja je imala potporu za osobe s invaliditetom 

 

Muškarac s Downovim sindromom koji je unatoč svim preprekama oženio svoju ljubav života, koja isto ima Down sindrom, i bio s njom u braku četvrt stoljeća, umro je u dobi od 56 godina.

Roditelje Paula Scharoun-DeForgea liječnici su  savjetovali da ga kao malu bebu stave u ustanovu u kojoj bi se medicinski stručnjaci brinuli za njega, ali su ih odbili, što su napravili i roditelji njegove dugogodišnje žene Kris.

Unatoč velikim preprekama s kojima se par u životu suočio, punih 25 godina su Kris i Paul proveli u sretnom braku, piše 24 sata.

Prvi put su se sreli na plesu za osobe s invaliditetom tijekom 1980-ih i odmah su se zaljubili.

Nakon deset godina veze, 1988. godine je Kris zaprosila Paula, ali unatoč ljubavi se nisu mogli oženiti dok nisu dokazali državnim dužnosnicima u New Yorku da shvaćaju što je brak i da su sposobni pristati na taj odnos. Nakon što ga je zaprosila, Kris je rekla svojoj sestri da voli muškarca koji je kao ona.

- Pogledala sam ga u oči i u njima vidjela svoju budućnost. Tad sam ga odlučila zaprositi i... pristao je - ispričala je tada Kris.

Bili su prisiljeni na testiranja znanja o seksu, osjećajima te svakodnevnim životnim potrebama.

Nakon što su se oženili, preselili su se u stambenu zajednicu koja je imala potporu za osobe s invaliditetom, te su imali skrbnike koji su im pomagali.

Kris je nakon vjenčanja počela raditi u Pizza Hutu, a Paul je radio u Arc of Onondaga, zajednici koja pomaže ljudima s invaliditetom.

Prošle godine, Paul je počeo pokazivati ​​znakove demencije, što obično pogađa više od polovice osoba s Downovim sindromom u dobi od 50 godina.

Krisina sestra Susan je rekla da je muškarac (Paul) kojeg njezina obitelj poznaje polako nestaje, ali da ni u jednom trenutku napredovanja demencije nije zaboravio svoju ženu.

- Malo po malo se navikneš da čovjek kojeg oduvijek znaš polako nestaje. Iako je dio obitelj, jasno je bilo da je sve manje i manje 'tamo' - objasnila je Krisina sestra Susan.

Ali, kad bi vidio Kris, samo ju je gledao i bilo bi ti jasno da zna tko je to - dodala je.

Na kraju se njegovo stanje toliko pogoršalo da se Paul morao iseliti iz kuće kako bi dobio potrebnu medicinski njegu. Ali, par se i dalje svake nedjelje nalazio na ručku kod Susan.

Proslavili su i 25. obljetnicu braka obnovom vjenčanih zavjeta nakon što se Kris oporavila od upale pluća. Nekoliko mjeseci kasnije Paul je isto dobio upalu pluća te je prošlog mjeseca umro.

Kris planira otputovati na njihovo najdraže mjesto za odmor, u planine Adirondack, te bi tamo prosula njegov pepeo, piše britanski Mirror.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti