PROFIT PRIJE SVEGA Tvrtke koje pružaju zdravstvene usluge štede na osobama s invaliditetom

Kako se sve više američkih država okreće upravljanoj skrbi za pružanje usluga Medicaida, savezni istražitelji trebaju ispitati pružaju li te tvrtke osobama s invaliditetom skrb na koju imaju pravo

 

Pojam upravljane skrbi ili upravljane zdravstvene zaštite koristi se u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se opisala skupina aktivnosti koje su namijenjene smanjenju troškova pružanja zdravstvene zaštite i pružanja zdravstvenog osiguranja uz istovremeno poboljšanje kvalitete te skrbi.

Ured glavnog inspektora Ministarstva zdravstva i usluga rekao je da će istražiti jesu li organizacije za pružanje skrbi pogrešno uskraćivale usluge.

Mnoge države su se okrenule privatnim osiguravateljima kako bi mogle obavljati usluge Medicaida, uključujući one za osobe s invaliditetom. Prema tim dogovorima, države plaćaju osiguravateljima određenu količinu novca za pružanje usluga.

- Ugovor prebacuje financijski rizik za troškove usluga Medicaida s državne Medicaid agencije i savezne vlade na organizacije koje pružaju usluge upravljane skrbi (managed care organizations - MCO, op. a.), što može stvoriti poticaj da se korisnicima uskrati pristup pokrivenim uslugama. Naša revizija će odrediti jesu li Medicaid MCO-ovi udovoljili saveznim zahtjevima kada su odbijali pristup traženim medicinskim i stomatološkim uslugama i receptima za lijekove koji su zahtijevali prethodno odobrenje - kaže glavni inspektor ministarstva u najavi plana istrage.

Taj potez dolazi na zahtjev senatora Boba Caseya. U pismu generalnom inspektoru ministarstva Danielu R. Levinsonu prošlog mjeseca, Casey je naveo izvješća iz Dallas Morning Newsa i Des MoinesaR egistera, koja sugeriraju da su neke tvrtke za pružanje usluga upravljane skrbi pogrešno uskratile potrebnu skrb.

- Dužnost je MCO-a, kao upravitelja dolara poreznih obveznika, da troše sredstva Medicaida odgovorno u potrazi za zdravljem naših obitelji - napisao je Casey.

- Ono što su Dallas Morning News i Des Moines Register otkrili, međutim, bile su akcije koje su poduzeli MCO-i fokusirani na isporuku profita bogatim dioničarima na račun onih kojima je medicinska skrb najpotrebnija.

Konkretno, Casey želi da se glavni inspektor osvrne na to jesu li te tvrtke adekvatno skrbile o osobama s invaliditetom i drugim skupinama koje nisu bile pokrivene upravljanom skrbi. Senator je rekao i da bi istraga trebala ispitati da li se osobama s invaliditetom uskraćuje pristup skrbi po višim cijenama od ostalih korisnika Medicaida.

Štoviše, Casey je zamolio glavnog inspektora da istraži mogu li Centri za Medicare i Medicaid usluge adekvatno osigurati nadzor kako bi korisnici Medicaida dobili usluge koje su im potrebne.

Ured inspektora je izjavio kako se izvješće s detaljima njegovih nalaza očekuje sljedeće godine.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti