KONAČNI PREOKRET Trump ispunio obećanje i odobrio financiranje Specijalne olimpijade

Donald Trump je ovaj tjedan Kongresu uputio prijedlog izmijenjenog proračuna, koji uključuje novac za Specijalnu olimpijadu za sljedeću fiskalnu godinu koja počinje u listopadu

 

Američki predsjednik Donald Trump nastoji ostvariti svoje obećanje da će nastaviti pružati federalna sredstva za Specijalnu olimpijadu.

Trump je ovaj tjedan Kongresu uputio prijedlog izmijenjenog proračuna, koji uključuje novac za Specijalnu olimpijadu za sljedeću fiskalnu godinu koja počinje u listopadu.

- Danas sam službeno ažurirao svoj proračun kako bih uključio 18 milijuna dolara za našu sjajnu Specijalnu olimpijadu, čiji nas sportaši inspiriraju i čine našu naciju tako ponosnom - tweetao je Trump.

Predsjednikov početni proračunski zahtjev, koji je objavljen u ožujku, srezao je svih 17,6 milijuna dolara iz saveznih sredstava za Specijalnu olimpijadu. Trumpova državna tajnica za obrazovanje Betsy DeVos žestoko je branila rez tijekom više pojavljivanja pred zastupnicima na Capitol Hillu, o čemu smo pisali i na In Portalu.

- Morali smo donijeti neke teške odluke s ovim proračunom - rekla je tada DeVos, neprekidno naglašavajući da Specijalna olimpijada prima značajnu potporu od privatnih donatora.

No prigovori koje je DeVos dobila od zastupnika zbog toga doveo je do reakcija javnosti, a Trump je naglo 'okrenuo ploču', piše Disability Scoop.

- Specijalna olimpijada će se financirati. Upravo sam rekao mojim ljudima, želim financirati Specijalnu olimpijadu i upravo sam odobrio financiranje Specijalne olimpijade - rekao je Trump krajem ožujka nakon što je DeVos provela tri dana opravdavajući rez.

Usprkos Trumpovom obećanju, federalna izdvajanja ovise o Kongresu, a zastupnici obiju strana nisu pokazali nikakvu želju za okončanjem potrošnje na Specijalnu olimpijadu. Trump je predložio brisanje stavke u prethodnim prijedlozima proračuna, ali Kongres je dosljedno odbacivao takav plan.

Sada, s izmijenjenim prijedlogom, predsjednik se formalno odlučuje za ukidanje reza.

Specijalna olimpijada rekla je da federalna sredstva koja primaju podupiru programe promicanja socijalne uključenosti u 6.500 škola diljem zemlje, a ne sportskih događaja organizacije.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti