GRUPA CALZEDONIA Konferencija o dobrobiti zapošljavanja osoba s invaliditetom

Rezultati istraživanja pokazali su kako je uspješno zapošljavanje socijalno osjetljivih skupina moguće i kako je od strane Grupe Calzedonia u Hrvatskoj po tom pitanju već puno učinjeno

 

U Varaždinu je 15. svibnja 2019. godine održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati znanstvenog projekta 'Društveno ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj', koje je proveo projektni tim Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Cilj istraživanja bio je utvrditi društveno-ekonomski utjecaj odnosno značaj zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj za same osobe s invaliditetom, njihove obitelji, poslodavca, njihove suradnike bez invaliditeta i lokalnu zajednicu. Svi spomenuti ujedno su bili i sudionici istraživanja jer njihov temelj bilo je upravo iskustvo i percepcija samih sudionika procesa zapošljavanja.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je uspješno zapošljavanje socijalno osjetljivih skupina moguće i kako je od strane Grupe Calzedonia u Hrvatskoj po tom pitanju već puno učinjeno i dokazuje kako marginalizirane skupine mogu biti jednako vrijedni članovi društva, što svakako valja pohvaliti. Grupa Calzedonia u Hrvatskoj trenutno zapošljava 100-tinjak osoba s invaliditetom

Tijekom konferencije predstavljena su razmatranja, na koja su ukazali sudionici istraživanja, da je potrebno bolje provoditi testiranja i profesionalno usmjeravanje, ustrojiti posebnu službu koja će pratiti zaposlene osobe s invaliditetom, više i bolje koristiti dostupna sredstava iz fondova Europske unije, te je zaključno predloženo formiranje mobilnih timova koje bi činili predstavnici nadležnih državnih institucija za zapošljavanje osoba s invaliditetom, ne sa zadaćom obavljanja kontrola, nego praćenja i poboljšanja uvjeta i načina obavljanja rada zaposlenika s invaliditetom.

Ova pozitivna praksa mogla bi biti poticaj i drugim trgovačkim društvima da se odvaže na zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti