DOBRO DJELO PRVAŠIĆA IZ VIŠNJANA Učenici prikupili više od 100 kilograma plastičnih čepova za udrugu osoba s invaliditetom

Aktivisti Udruge osoba s invaliditetom, prigodom primopredaje čepova, govorili su đacima o nastanku invaliditeta i o naporima Udruge da svojim članovima olakša funkcioniranje u obitelji i društvu

 

Čak sto kilograma plastičnih čepova prikupili su prvašići OŠ Jože Šurana iz Višnjana za Udrugu osoba s invaliditetom iz Poreča i nabavu pomagala članovima.

U srijedu je, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, u školi održana primopredaja uz prigodni program. Aktivisti Udruge osoba s invaliditetom tom su prigodom govorili đacima o nastanku invaliditeta i o naporima Udruge da osobama s invaliditetom olakša funkcioniranje u obitelji i društvu.

Akcija je krenula početkom školske godine pod vodstvom učiteljice Davorke Travan, a sudjelovala su 23 prvašića tijekom cijele školske godine.

Riječ je o nastavku inicijative koju su prije tri godine pokrenule pedagoginja Sanja Zović Kukurin i učiteljica i knjižničarka Nataša Velenik. Prihvatili su je i učenici područnih škola u Vižinadi i Kašteliru.

Prvašići su kroz ovu akciju i prateće aktivnosti učili kako čuvati okoliš u kojem živimo i krećemo se, kako razumjeti ljude koji su stjecajem okolnosti ostali lišeni životnih i radnih sposobnosti, kako gajiti empatiju, kako se približiti drugima i drugačijima i pomoći im. Na tom ih je putu vodila učiteljica Travan, zapažena po angažmanu u volonterskim i humanitarnim udrugama.Osnovna škola Jože Šurana je sustavno uključena u aktivnosti volontiranja.

Djelatnice Sanja Zović Kukurin i Nataša Velenik educirale su se za koordinatore školskih programa volontiranja koje provodi porečki Centar za građanske inicijative u partnerstvu s Društvom naša djeca Poreč, volonterskim centrom Istra i Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića.

Odgoj za volontiranje u školi se provodi pod naslovom 'Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu'. Đaci su do sada prodavali muffine kako bi skupili novac za potrebite, pomagali su udrugama za zaštitu životinja, međusobno si pomagali u učenju te se uključili u brojne humanitarne akcije.

Cilj je promovirati volontiranje kao stil života mladih ljudi, i osvijestiti vrijednost volontiranja za zajednicu

Anita Blažinović