NOVA STUDIJA Muppeti mijenjaju svijest o autizmu

Roditelji djece s poremećajem iz spektra autizma ukazali su da su optimističniji glede uključivanja svog djeteta u zajednicu i prijavili manje napora i veću roditeljsku kompetenciju

 

Gotovo četiri godine nakon što je ‘Sesame Street’ uveo muppeticu s autizmom, o čemu smo već pisali na In Portalu, nova istraživanja sugeriraju da materijali emisije usmjereni na ovaj razvojni poremećaj uistinu čine razliku.

Prema rezultatima objavljenim nedavno u časopisu Autism, piše Disability Scoop, zbirka online materijala iz Sesame Workshopa pomogla je povećati znanje o osobama koje imaju poremećaj iz spektra autizma, kao i njihovo prihvaćanje.

Osim što prikazuje Juliu, muppeticu s autizmom, Sesame Workshop predstavio je svoju internetsku inicijativu za autizam pod nazivom ‘Vidi nevjerojatno u svoj djeci’ u 2015. godini. U vrijeme kada je studija provedena, web-lokacija je sadržavala informacije o autizmu, elektroničku knjigu priča s Julijom, videozapise i skup dnevnih rutinskih kartica koje pomažu djeci da nauče vještine poput pranja zuba ili prelaska ulice.

Za istraživanje, istraživači su ispitali više od 1.000 roditelja djece uzrasta šest godina i mlađe - od kojih su neki imali autizam - prije i nakon gledanja inicijative Sesame Streeta. Roditelji su pitani o njihovom poznavanju autizma, prihvaćanju i uključivanju onih s tim stanjem, te o njihovoj razini roditeljskog povjerenja i stresa vezanog uz ponašanje njihovog djeteta.

Nakon što su proveli vrijeme na web-stranici ‘Vidi nevjerojatno u svoj djeci’, roditelji djece koja se tipično razvijaju izvijestili su o više znanja o autizmu i većem prihvaćanju djece kojima je autizam dijagnosticiran.

Roditelji djece s poremećajem iz spektra autizma ukazali su da su optimističniji glede uključivanja svog djeteta u zajednicu i prijavili manje napora i veću roditeljsku kompetenciju, pokazalo je istraživanje.

- Činjenica da materijali ‘Vidi nevjerojatno u svoj djeci’ izazivaju pozitivne promjene u općoj roditeljskoj zajednici i kod roditelja djece s autizmom sugerira da ‘Vidi nevjerojatno u svoj djeci’ materijali imaju potencijal da budu učinkovit izvor za povećanje prihvaćanja i uključivanja u zajednicu - napisali su istraživači sa Sveučilišta Colorado School of Medicine, Sveučilišta Georgetown i Dječjeg nacionalnog zdravstvenog sustava u svojim nalazima.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti