NEOČEKIVAN BONUS Cjepivo za rotavirus smanjuje izglede za dobivanje dijabetesa tipa 1

U znanstvenom izvješću doktorica Mary Rogers piše da su djeca koja su primila cijeli tretman cjepiva imala 41 posto manju vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 1 tijekom razdoblja studije

 

Dok neki pokušavaju preplašiti ljude mogućim nuspojavama cjepiva, znanstvenici ih istražuju. I, doista, otkrili su da cjepiva protiv rotavirusa zaista imaju nenamjerni učinak - ali dobar. Cijepljena djeca imaju za trećinu manju vjerojatnost za razvoj dijabetesa tipa 1.

Rotavirusi su najčešći uzrok proljeva kod male djece - neugodni su za svakoga i odgovorni za stotine tisuća smrtnih slučajeva na mjestima bez vrhunskih medicinskih sustava. Kao odgovor na taj problem, dva cjepiva su sada u širokoj uporabi, od kojih jedno cilja najčešći soj, dok skuplja verzija sprečava pet sojeva.

Nedavno istraživanje otkrilo je intrigantno smanjenje dijabetesa tipa 1 u Australiji nakon uvođenja cjepiva protiv rotavirusa. Doktorica Mary Rogers sa Sveučilišta Michigan odlučila je vidjeti je li to više od slučajnosti. Da njezina otkrića ne bi bila pod utjecajem malog uzorka, koristila je anonimne medicinske podatke o 1,47 milijuna američke djece rođene od 2001. godine. Od njih, više od pola milijuna primilo je kompletan tretman jednog ili drugog cjepiva za rotavirus.

U znanstvenom izvješću Rogers piše da su djeca koja su primila cijeli tretman cjepiva imala 41 posto manju vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 1 tijekom razdoblja studije, s većim smanjenjem za one koji su primili pentavalentnu verziju. Oni koji su djelomično cijepljeni imali su stopu koja je bila identična onima koji uopće nisu bili cijepljeni, no manji broj uzoraka čini zaključke ‘škakljivima’.

Tijekom razdoblja studije, većina djece koja su imunizirana za rotavirus također su primila druga cjepiva, obično otprilike u isto vrijeme. Rogers je koristila usporedbe s nešto starijom djecom, koja su primila ostatak tretmana prije nego što su cjepiva za rotavirus postala dostupna, kako bi potvrdila da je to zaista novi faktor koji je napravio razliku.

Učinak je bio znatno veći među djecom rođenom između 2012. i 2016. godine od onih rođenih prije 2011. Nije jasno je li to zbog toga što je cjepivo na neki način poboljšano, ili zato što je u nekim slučajevima odgodilo, umjesto potpuno spriječilo nastanak dijabetesa.

Rogers je također ispitala učinkovitost cjepiva u njegovoj izvornoj namjeni. Stopa hospitalizacije za infekcije rotavirusom bila je zapanjujućih 94 posto niža za cijepljenu, u usporedbi s necijepljenom djecom.

Također, piše IFLScience, cijepljena djeca imala su 31 posto manju vjerojatnost da trebaju hospitalizaciju iz bilo kojeg razloga tijekom 60 dana nakon uzimanja oralnog cjepiva.

Koliko god se dijabetes i rotavirus činili nepovezanima, virus može zaraziti gušteraču, a postoje dokazi da ostavlja oštećene β-stanice. No istraživači upozoravaju da ne mogu ukazati na jednostavan odnos uzroka i posljedice između cjepiva za rotavirus i rizika od dijabetesa tipa 1.

- Ovo je neuobičajeno stanje, tako da su potrebne velike količine podataka kako bi se vidjeli trendovi u populaciji - kaže Rogers u priopćenju.

- Potrebno je više vremena i analiza kako bi se potvrdili ovi nalazi. Ali vidimo pad dijabetesa tipa 1 u male djece nakon što je uvedeno rotavirusno cjepivo.

Znanstvenici predlažu da se jednostavnim provođenjem već postojećih preporuka za cijepljenje može znatno smanjiti teret ove kronične bolesti.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti