ROVINJ Prvi urbani modularni vrt na kojem su radile osobe s invaliditetom

Cilj ovog projekta bio je iskoristiti prostornu konstrukciju urbanog vrta kao mjesto susreta, zajedničkog rada mladih osoba s intelektualnim teškoćama i adolescenata u svrhu socijalnog povezivanja, radnog osposobljavanja mladih te destigmatizacije osoba s invaliditetom

 

Nakon tri mjeseca napornog rada, konačno je realiziran interdisciplinarni projekt urbanog modularnog vrta na kojem su radile Srednja škola Zvane Črnje, Talijanska srednja škola, zatim Udruga kreativnih industrija Faro11 te Društvo osoba s invaliditetom, a javnosti je predstavljen ovog četvrtka u dvorištu dviju spomenutih srednjih škola.

Cilj ovog projekta bio je iskoristiti prostornu konstrukciju urbanog vrta kao mjesto susreta, zajedničkog rada mladih osoba s intelektualnim teškoćama i adolescenata u svrhu socijalnog povezivanja, radnog osposobljavanja mladih te destigmatizacije osoba s invaliditetom.

 

Konstrukcija ovog urbanog modularnog vrta sastoji se od deset modula namijenjenih za sjedenje, te devet modula za sadnju ljekovitog bilja. Oni su tijekom dvije radne akcije ofarbani te zasađeni raznolikim biljem, od mente, smilja, ružmarina do rute i ehinaceje, za koje će se brinuti učenici srednjih škola te članovi Društva osoba s invaliditetom.

Prvenstveno je zamišljeno da strukturu koriste učenici dviju škola za sjedenje i boravak na otvorenom tijekom školskih odmora ili slobodnih sati, ali će ista poslužiti i ostalim građanima i turistima, s obzirom na to da je dvorište ovih rovinjskih srednjih škola otvoreno za sve.

Projekt je realiziran kroz natječaj 'Mali projekt za bolje sutra', a uspješno je proveden zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina, Komunalnog servisa te poduzeća Eico.

Anita Blažinović