NOVI ZAKON Bolja skrb za osobe s invaliditetom u slučaju velikih katastrofa

Prema novom zakonu koji je potpisao predsjednik Donald Trump, američka savezna vlada će morati učiniti više kako bi razmotrila potrebe osoba s invaliditetom u slučaju velikih nepogoda

 

Zakon o pandemiji i spremnosti na sve opasnosti i unapređenju inovacija (Pandemic and All-Hazards Preparedness and Advancing Innovation Act, op. a.), koji je predsjednik Trump potpisao prošlog tjedna, poziva na stvaranje nacionalnog savjetodavnog odbora koji bi se posebno usredotočio na planiranje u slučaju katastrofa za osobe s invaliditetom.

Sastavljen od vladinih dužnosnika, zdravstvenih djelatnika i osoba s invaliditetom, odbor će biti zadužen za razmatranje federalnih politika i davanje preporuka kako bi se osiguralo da su potrebe osoba s invaliditetom pravilno uključene u planiranje za katastrofe.

- Nijedan Amerikanac se nikada ne bi trebao osjećati kao da bi mogao biti ostavljen ili zaboravljen kada dođe do katastrofe - rekao je zastupnik Jim Langevin, i sam osoba s invaliditetom, koji je predložio formiranje savjetodavnog povjerenstva.

- Uključivanjem osoba s invaliditetom kao savjetnika tijekom planiranja za katastrofe i razvoja politike, ovaj zakon osigurava da će jedinstvene potrebe ove ugrožene zajednice biti uključene.

Osnivanje takozvanog Nacionalnog savjetodavnog odbora za osobe s invaliditetom i katastrofe (National Advisory Committee on Individuals with Disabilities and Disasters, op. a.) dio je većeg zakona kojim se jača sposobnost vlade da odgovori na prirodne katastrofe i hitne slučajeve u javnom zdravstvu. To dolazi iz razloga što su višestruka vladina izvješća posljednjih mjeseci otkrila nedostatke u pripravnosti u slučaju katastrofe kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

Ranije ovog mjeseca Ured za nestranačku odgovornost Vlade objavio je izvješće u kojem se navodi da su se osobe s invaliditetom i osobe starije od 65 godina ‘suočile s posebnim izazovima prilikom evakuacije u sigurno sklonište, pristupu liječenju i dobivanju pomoći za oporavak’ tijekom sezone uragana 2017. godine. Kako javlja Disability Scoop, istražitelji su rekli da su potrebne promjene u Federalnoj agenciji za hitne slučajeve (Federal Emergency Management Agency - or FEMA, op. a.) kako bi se bolje pomoglo ovoj populaciji.

U međuvremenu, izvješće koje je prošlog mjeseca uputilo Nacionalno vijeće za osobe s invaliditetom utvrdilo je da su osobe s invaliditetom često nepotrebno institucionalizirane tijekom i nakon katastrofa zbog sukobljenih federalnih smjernica i neadekvatnog pristupa uslugama, između ostalog.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti