POVIJESNO OBEĆANJE Televizijska kuća se obvezala zapošljavati glumce s invaliditetom

Po prvi put u povijesti velika televizijska mreža se obvezuje na angažiranje glumaca s invaliditetom, što bi konačno moglo utrti put inkluzivnijem prikazu likova na televiziji

 

Iz CBS-a su prošlog mjeseca priopćili kako su potpisali obećanje Zakladi obitelji Ruderman koje od holivudskih studija, televizijskih mreža i produkcijskih tvrtki traži da zaposle glumce s invaliditetom za svaku novu produkciju.

- Razumijemo da je povećanje audicija, bez obzira na važnost uloge, ključan korak prema ikluziji u industriji - navodi se u priopćenju.

- Ovaj studio se obvezuje povećati broj glumaca i glumica s invaliditetom koji su na audiciji za televizijske i filmske uloge.

CBS je prva holivudska tvrtka koja je potpisala tu obvezu, priopćila je Zaklada obitelji Ruderman.

- Ponosni smo na našu predanost da u produkciji zapošljavamo osobe s invaliditetom - rekla je Tiffany Smith-Anoa'i, izvršna potpredsjednica za raznolikost, inkluzivnost i komunikaciju za CBS Entertainment.

- Pozdravljamo Zakladu obitelji Ruderman zbog zagovaranja ovog vrlo ostvarivog i važnog cilja.

CBS uključuje televizijsku mrežu CBS-a, CBS-ove televizijske studije i CBS-ov servis za pristup svim sadržajima.

Kako piše Disability Scoop, tijekom sezone 2018.-2019. pojavio se rekordan broj likova s ​​invaliditetom u mrežnim emisijama u udarnim terminima. No taj broj je samo 18, pa zagovornici kažu da je još dug do toga da se točno odrazi stvarnost milijuna Amerikanaca s invaliditetom.

Štoviše, iz Zaklade obitelji Ruderman kažu da 95 posto likova s ​​invaliditetom trenutno utjelovljuju glumci bez invaliditeta.

- Nadamo se da će i druge velike medijske tvrtke slijediti njihov primjer i poticati prilike koje će dovesti do autentičnijeg predstavljanja osoba s invaliditetom u popularnoj zabavi - rekao je predsjednik zaklade koja zagovara uključivanje osoba s invaliditetom Jay Ruderman.

- Poboljšana vidljivost invaliditeta na ekranu pomoći će smanjiti stigme s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti