REVOLUCIONARNO Transplantacijom živaca moguće vratiti funkciju paraliziranih udova

Revolucionarni kirurški zahvat pomaže u uklanjanju nekih oštećenja koje ozljede leđne moždine mogu izazvati, vraćajući ljudima s potpunom paralizom sposobnost pisanja, crtanja i micanja ruku

 

Trinaest mladih odraslih osoba s gubitkom pokreta u sva četiri uda, poznatom kao tetraplegija, uspješno su prošli operaciju prijenosa živaca, pri čemu liječnici povezuju funkcionalne živce s ozlijeđenim živcima kako bi vratili snagu njihovim mišićima.

Kao što je objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet, postupak uzima donorske živce koji su još uvijek zakačeni za leđnu moždinu iznad područja ozljede - obično živac koji opskrbljuje teres minor mišić u nadlaktici i ramenima - i kirurški ga preusmjerava na paralizirani mišić. Kako piše IFLScience, uz pomoć terapije krajnji rezultat je ponovno kretanje u ruci i laktu.

Manje studije slučaja su ranije pokazale da operacija prijenosa živaca može biti siguran i prikladan tretman za osobe s paralizom, međutim, ovo je prvi put da su znanstvenici pokazali uspješnost višestrukih operacija prijenosa živaca. Iako je njihova studija još uvijek mala, pruža nadu ljudima koji žive s tetraplegijom i drugim oblicima paralize.

- Za osobe s tetraplegijom, poboljšanje u radu ruku je najvažniji cilj. Vjerujemo da operacija prijenosa živaca nudi uzbudljivu novu opciju, nudeći pojedincima s paralizom mogućnost vraćanja funkcija ruke i šake radi obavljanja svakodnevnih zadataka, te im daje veću neovisnost i mogućnost lakšeg sudjelovanja u obiteljskom i poslovnom životu - navodi se u priopćenju doktorice Natashe van Zyl iz Austin Healtha u Melbourneu, koja je vodila istraživanje.

Istraživači su okupili 16 mladih osoba koje su nedavno doživjele traumatsku ozljedu kralježnične moždine u vratu, od kojih je većina bila posljedica prometnih nesreća ili sportskih ozljeda. Sve u svemu, završeno je 59 prijenosa živaca u 16 sudionika, od kojih je u deset slučajeva također došlo i do prijenosa tetive kako bi se olakšao proces. Četiri prijenosa živaca nisu uspjela kod tri sudionika, što pokazuje da je to još uvijek relativno neistražen prostor za biomedicinsku kirurgiju. Ipak, nakon 24 mjeseca, 13 pacijenata je ostalo s izrazito dobro funkcionirajućim pokretima šake i lakta, što im je omogućilo da samostalno obavljaju svakodnevne zadatke.

Damir Fatušić