UPOZORENJE Opasni parazit skriva se u užicima koji olakšavaju ljetne vrućine

Crypto je težak protivnik. Parazit ima jaku vanjsku ljusku i može preživjeti danima u kloriranoj vodi. Također je vrlo agresivan - samo nekoliko primjeraka može uzrokovati bolest

 

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC, op. a.) objavili su novo izvješće o zarazi koja se lako dobije iz zagađenih bazena u ljetnim mjesecima. Izdano upozorenje odnosi se na Cryptosporidiosis ili ‘Crypto’, bolest uzrokovanu parazitom koji može živjeti u crijevima ljudi i drugih životinja, što dovodi do proljeva.

Prema podacima iz razdoblja 2009. do 2017., broj slučajeva bolesti u prosjeku se povećao za 13 posto svake godine. U izvješću se navodi da je u tom osmogodišnjem razdoblju bilo 7.465 potvrđenih slučajeva bolesti. Ukupno 287 osoba moralo je biti hospitalizirano, dok je jedna osoba umrla.

U izvješću se procjenjuje da je 35 posto tih slučajeva bilo povezano s bazenima, bazenima za djecu i vodenim parkovima. Oko 15 posto bilo je povezano s kontaktom sa stokom. Isto tako, 13 posto slučajeva bilo je povezano sa zaraženim osobama u ustanovama za skrb o djeci, a tri posto je rezultat konzumiranja sirovog mlijeka ili jabukovače. Preostala trećina infekcija ‘zarađena’ je u nepoznatim uvjetima.

- Mala djeca mogu se ozbiljno razboljeti i lako proširiti Crypto - kaže Michele Hlavsa, šefica CDC-ovog programa Healthy Swimming (zdravo plivanje, op. a.).

- Ne znaju kako koristiti wc i oprati ruke, ili tek uče kako. Ali mi kao roditelji možemo poduzeti korake kako bismo očuvali zdravlje djece u vodi, oko životinja i u ustanovama koje skrbe o djeci.

Crypto je težak protivnik. Parazit ima jaku vanjsku ljusku i može preživjeti danima u kloriranoj vodi. Također je vrlo agresivan - samo nekoliko primjeraka može uzrokovati bolest, ali milijuni se mogu skrivati u fekalijama. Proljev koji uzrokuje ovaj parazit može biti vrlo težak i traje do tri tjedna.

Ako vi ili vaše dijete imate proljev, CDC savjetuje da se držite podalje od vodenih parkova i bazena. Također je važno izbjegavati gutanje vode u bazenu tijekom plivanja. Ako se djeca osjećaju bolesno, treba ih čuvati kod kuće i izvan ustanova za skrb o djeci. A ako dođete u kontakt sa životinjama, obavezno temeljito operite ruke sapunom i vodom i ostavite cipele koje ste nosili u takvom okruženju izvan kuće. Ako pijete jabukovaču ili mlijeko, kupujte pasterizirane proizvode.

Damir Fatušić