Idealna prehrana za osobe s invaliditetom

PITANJE: M. O. (24) Uvijek imam isti problem. Pokušao sam s raznim dijetama, ali nemam volje za njih i ne vidim rezultate.

 

Ne mogu živjeti samo od zelenjave. Volim jesti sve, puno malih obroka kao što se savjetuje, ali očito u nečemu griješim. Teško se odreći svinjetine, janjetine, domaće šunke i špeka, ali zbog kolica koja mi postaju tijesna odlučio sam zatražiti pomoć. Što moram izbaciti iz prehrane?  Ako moram, odreći ću se svega što volim i vidjeti hoću li onda skinuti ove naslage masti.

ODGOVOR: Nema univerzalnog odgovora, jer neki stručnjaci kažu da nije zdravo ni uvijek se odricati onoga što volite, jer hrana je zadovoljstvo, a zadovoljstva liječe živce i produžuju život.Treba jesti raznoliku hranu jer samo tako možemo osigurati sve potrebne tvari, a i spriječiti preveliki unos nepoželjnih tvari.

Idealno bi bilo rasporediti dnevni unos na tri glavna obroka i dva međuobroka. Mlijeko i mliječne proizvode potrebno je svakodnevno uvrstiti u jelovnik, kao i namirnice iz skupine meso i riba, perad, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Svakodnevno je potrebno osigurati i žitarice i proizvode od žitarica. Svakako konzumirajte sezonsko voće, a osobito povrća. Reducirajte prehrambene proizvode s visokim udjelom masti, šećera i soli. Od poželjnih masnoća preporučuje se koristiti nezasićene masne kiseline (ulja biljnog porijekla): bučino ulje, ulje dobiveno iz pšeničnih klica, iz uljane repice, i lana, suncokretovo, sojino i maslinovo ulje te ulje kukuruznih klica.

Jedite nemasno meso poput peradi, teletine, nemasne janjetine, nemasne junetine i kunića. Smanjite upotrebu mesa i drugih jela s visokim postotkom masnoća (salame, pršut, masni sirevi, svinjetina), a izaberite ono s manjim postotkom masnoća. Barem jednom u sedam dana neka vam izvor bjelančevina budu soja, grah, leća ili grašak. Pri planiranju jelovnika izbjegavati visokokalorične umake, majoneze, tartar umake, sirne umake, a unos zasićenih masnoća ograničiti na 10 posto ukupnog kalorijskog unosa. Poželjne namirnice su: plava riba, leguminoze, proizvodi od punog zrna žitarica (integralni kruh, integralna riža i tjestenina), svježe voće i povrće. Hranu solite umjereno.

Velike prehrambene probleme ne čini samo hrana, nego jako često pića: u velikom postotku fina pića iz trgovina su puna konzervansa, umjetnih dodataka, šećera, ugljikohidrata, viška kalorija. Voda, posebice izvorska, najbolje je piće i trebala bi biti osnova. Gazirana pića nutricionistički ne predstavljaju nikakvu korist, a mogu biti uzrok viška kilograma i poticaj za mnoge bolesti.

Kako biste sačuvali zdravlje, ne morate odjednom prestati jesti sve što vam je ukusno niti morate prijeći isključivo na 'zelenjavu'. Teško je znati otkud teorija da zdrava hrana nije fina.

In Portal